Prodej rekreačních zařízení pro poslance neprošel, tak alespoň zdraží pobyty

Praha – Poslancům končí éra levných dovolených v luxusním rekreačním středisku v Lipnici nad Sázavou nebo v Harrachově. Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) chtěla původně zařízení prodat, to ale u poslanců narazilo. Od začátku zimní sezony tak alespoň sněmovna přestane dovolené dotovat a poslancům se pobyty prodraží. Zatímco dnes zaplatí poslanec za jednu noc s plnou penzí 241 korun, od podzimu už to bude dvojnásobek.

Němcová si slibuje, že rozpočet sněmovny tak ušetří miliony. Ročně totiž dotuje sněmovna svoje dvě rekreační střediska částkou kolem pěti milionů korun. Za jejím rozhodnutím stojí i poslanci z komise pro práci sněmovny, kteří mají v tomto případě poslední slovo: „Jedině komerčními cenami lze zachovat, aby rekreační střediska mohla zůstat sněmově,“ uvedl člen komise pro práci sněmovny Boris Šťastný (ODS). Poslanci by tak od podzimu měli platit tolik, kolik skutečně jejich pobyt stojí. 

Otázkou je, kolik ale sněmovna skutečně ušetří. Podle informací kanceláře sněmovny už totiž poslanci kvůli tlaku médií do těchto ubytoven moc nejezdí. Letos o prázdninách to prý bylo méně než pět poslanců s rodinami. Šéfka sněmovny tak musí hledat další možnosti, kde ušetřit. Němcová navrhla třeba prodat vilu předsedy Poslanecké sněmovny, také s tímto prodejem ale u ostatních poslanců narazila. Podle další členky komise pro práci sněmovny Ivany Levé (KSČM) jsou teď ceny kvůli krizi nízko a stát by prodejem tratil. 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Němcová sice tvrdí, že vila jako sídlo předsedy dolní komory není optimální a bylo by lepší ji prodat. Zřejmě ale nakonec zvítězí varianta, že se objekt zakonzervuje a o jeho prodeji rozhodne až příští předseda. I tak ale stát ušetří, roční provoz vily totiž stojí čtyři miliony korun a jejím zakonzervováním sněmovna ušetří tři čtvrtiny.

Vila předsedy poslanecké sněmovny
Zdroj: ČT24