Kandidáti do Senátu dostanou čísla do voleb

Praha - Kandidáti na senátory dostanou nejpozději dnes svá volební čísla, která budou moci využít ve volební kampani. Čísla ovšem hlavně poslouží, stejně jako u jiných typů voleb, ke snadnějšímu rozlišení kandidátů při zjišťování výsledků voleb. Volebními čísly budou rovněž označeny hlasovací lístky 27 kandidátů. Do boje o přízeň lidí se pustí 227 jmen. Z parlamentních stran vyslala do všech obvodů své zástupce jen ČSSD, ODS a komunisté. TOP 09 a Věci veřejné se v některých regionech dohodly na vzájemné podpoře svých kandidátů.

Nejvíc zájemců o jedno křeslo v horní komoře se sešlo na Kutnohorsku, kde se o mandát utká 12 uchazečů. Souboj přitom nabízí pikantní jména: ODS nasadila bývalou místopředsedkyni sněmovny a manželku expremiéra Mirka Topolánka Lucii Talmanovou, proti ní stane šéfka lidovců Michaela Šojdrová nebo exposlankyně Olga Zubová.

Ostrý souboj o hlasy se čeká také na Liberecku. Své křeslo bude obhajovat předseda senátu Přemysl Sobotka z ODS, jako soupeře mu ale sociální demokracie postavila libereckého hejtmana Stanislava Eichlera.

Kandidáti na senátory dostanou volební čísla (zdroj: ČT24)

Mandát v horní komoře po lídru TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi se zase v Praze 6 pokusí získat dosavadní kutnohorský senátor Bedřich Moldan. Utká se o něj například s exministrem zahraničí Janem Kohoutem za sociální demokracii.

Volby určí, jestli si pravice udrží většinu

Právě ČSSD může na letošních senátních volbách nejvíc vydělat. Neobhajuje totiž ani jedno ze sedmadvaceti křesel. Naopak nejvíc může ztratit ODS, mandát v horní komoře totiž končí 19 ze 36 jejích senátorů. Lidé tak svým hlasováním určí, zda si pravice udrží v horní komoře většinu.

Čísla v každém z 27 senátních obvodů, v nichž se letos bude volit, vylosují na místně příslušných radnicích či magistrátech. Volební čísla budou mít také strany kandidující v komunálních volbách, a to kvůli určení jejich pořadí na společném hlasovacím lístku. Na rozdíl od parlamentních či krajských voleb ale zákon o obecních volbách nestanoví, do kdy musejí pověřené obecní úřady losování provést. Určuje pouze, že tak mají učinit po registraci kandidátních listin.

Dostatečné informace ke komunálním volbám

Podle Vladimíra Řepky z tiskového odboru ministerstva vnitra jsou nicméně ve vyhlášce ministerstva vnitra ke komunálním volbám „dostatečné informace, jak mají obce při losování postupovat“. I vyhláška ale v souladu s dikcí zákona určuje pouze to, že obce mají losování provést „po ukončení registrace kandidátních listin“.

Řada obcí tak čísla volebním seskupením vylosovala podle dostupných informací už v minulém týdnu, brněnský magistrát ale tento akt naplánoval až na první školní den. Čísla kandidátům na brněnské senátory ovšem vybíral už v pondělí. Ostravský magistrát pak losování čísel pro komunální volby stanovil dokonce až na 6. září.