Drábová bude zřejmě guvernérkou pro atom

Praha - Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zaujme od září místo v Radě guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Definitivně by o vyslání Drábové měla ve středu rozhodnout vláda, informuje dnešní vydání E15.

„Materiál byl připraven ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a prošel připomínkovým řízením, takže předpokládám, že se vláda s návrhem ztotožní. Ale uvidíme ve středu,“ řekla E15 Drábová a zdůraznila, že guvernér nezastává post jako osoba, ale jako zástupce členského státu.

Nárok na post v Radě guvernérů v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii ve Vídni má Česko na dva roky. Zvyklostí je, že ho obsazuje právě člověk, který stojí v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Interview ČT24

V MAAE se Česko bude věnovat koordinaci národních a regionálních projektů, které se zaměřují na rozvoj infrastruktury, bezpečné využívání jaderné energie a ionizující záření v nejrůznějších oborech. „Česká republika tuto oblast nyní koordinuje směrem k MAAE v rámci Evropské unie, takže toto určitě bude předmětem zájmu,“ dodala Drábová.

Topolánek se k postu, o nějž má zájem, vyjadřovat nechce. „Existuje jedna vedoucí pozice v organizaci s větším než evropským působením, je to blízké mému oboru, tedy energetice. Mám zájem do té instituce vstoupit. Ale myslím, že mé šance nejsou velké, tak 30 procent. Jednám o tom s naší diplomacií a některými politiky, protože potřebuji jejich součinnost a podporu. Ale upozorňuji, že o obsazení tohoto postu nerozhoduje Česká republika, takže to není žádná trafika,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Topolánkovou kvalifikací by mohlo například být relativně úspěšné řešení ukrajinské plynové krize v lednu roku 2009, kdy se Česká republika ujala předsednictví Evropské unie, napsal deník E15.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24