Vydatný déšť zvedl řeky na Moravě, situace se pomalu uklidňuje

Ostrava - Východ Česka trápí silný a vytrvalý déšť, špatné počasí tak zvýšilo hladiny několika moravských řek. Situace se ale pomalu zklidňuje a třetí povodňový stav trvá pouze na řece Olši v Českém Těšíně. Na dalších moravských řekách byl vyhlášen první a druhý povodňový stav. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) však varuje, že v Jeseníkách a Beskydech má do dnešního rána napršet 20 až 60 litrů na metr čtvereční. Nebezpečná situace je v Olomouckém kraji, kde ČHMÚ upozorňuje na extrémní stupeň povodňového ohrožení.

V Moravskoslezském kraji hrozí extrémní srážky a pro okresy Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín platí podle meteorologů od úterních 16:00 do dnešních 23:00 extrémní stupeň nebezpečí povodňového ohrožení. Pro celý Moravskoslezský kraj platí od včerejší 16:00 do dnešní 14:00 výstraha před extrémními srážkami a stejně jako tady hrozí navíc ještě na Vysočině, ve Zlínském a Olomouckém kraji silný vítr.

Na druhém povodňovém stupni jsou nyní hladiny Vindavky ve Vindavě na Jesenicku, Bělé na Jesenicku a Odry v Bohumíně. Olše a Ostravice na Frýdecko-Místecku hlásí první stupeň.

Petrůvkou v Petrovicích u Karviné protekla podle Vaňka dvacetiletá voda, tamní krizový štáb je v pohotovosti od 15:00. Řeka se vylila z břehů do polí zatím jen v místní části Dolní Marklovice. „Obydlí neohrožuje, přesto děláme pytle a stavíme hrázky,“ uvedl kolem 19:00 starosta obce Petr Trojek. Na jaře byla obec zaplavena v obou povodňových vlnách.

V Olomouckém kraji stoupají vlivem vytrvalých dešťů hladiny řek. Některé z nich včera odpoledne dosáhly podle údajů Povodí Moravy a ČHMÚ prvních stupňů povodňové aktivity, během večera a noci se však situace zhoršila. Druhý povodňový stupeň platí na řece Moravě v Raškově na Šumpersku a na Desné v Šumperku. Meteorologové proto pro kraj vyhlásili extrémní stupeň nebezpečí povodňového ohrožení, který platí od dnešních 02:20 do 05:20.

Aktuální informace o stavu vodních toků zde. (ČHMÚ)

Hladina řeky Stěnavy na Náchodsku a některých jejích přítoků prudce stoupla během úterního večera. Například v 18:00 hladina Stěnavy v Otovicích dosahovala 88 centimetrů, o dvě hodiny později to již bylo 246 centimetrů. Nyní již voda klesla a v Otvovicíh panuje pouze stav bdělosti (1. stupeň povodňové aktivity).

Vysoký stupeň nebezpečí platí i pro Zlínský kraj

Silné a dlouhotrvající deště podle Jindřicha Vaňka z Povodí Odry nyní sužují Beskydy a především oblast v okolí Ondřejníku. Vysoký stupeň nebezpečí záplav platí pro Zlínský kraj, kde má do středy vydatně pršet. Bečva v Teplicích nad Bečvou a Rožnovská Bečva vystoupaly na druhý povodňový stav. První stupeň hlásí na Bečvě v Dluhonicích, stejně jako Vsetínská Bečva ve Vsetíně. Na celé Moravě upozorňují meteorologové na silný vítr. Nízký stupeň nebezpečí záplav vyhlásil ČHMÚ pro Liberecký a Ústecký kraj.

Vodohospodáři pracují s přehradami

Vodohospodáři od pondělního odpoledne na všech přehradách v kraji odpouštějí vodu, a snižují tak hladiny. Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj vyhlásil extrémní stupeň nebezpečí záplav. „Očekáváme, že také na horním toku řeky Ostravice v Beskydech do večera hladina dosáhne prvního stupně povodňové aktivity, tedy stavu bdělosti. Pokud se prognóza naplní, budou hladiny stoupat ještě víc a mohou dosáhnout i druhého stupně - stavu pohotovosti,“ řekl Vaněk.