K velké demonstraci proti snižování platů se připojí i státní zaměstnanci

Praha - K chystanému protestu policistů a hasičů se 21. září připojí zástupci většiny dalších státních zaměstnanců. Proti škrtům v platech budou demonstrovat v poledne 21. září na náměstí Jana Palacha v Praze, uvedla předsedkyně odborového svazu státních zaměstnanců Alena Vondrová. Odboráři se sice ještě 6. září sejdou s premiérem Petrem Nečasem, demonstrace se ale určitě konat bude.

Podle Vondrové je totiž situace kolem vládních škrtů extrémně vážná a kabinet prý zatím nehledá kompromis. „Není cesty zpátky. Demonstrace bude, o tom ať nikdo nepochybuje. Nic se asi nestane. Neočekávám žádné zásadní změny v tom, že by vláda přišla s tím, že se vrací ke stávajícímu systému odměňování,“ zdůraznila Vondrová. Premiér Petr Nečas reagoval s tím, že má každý občan bytostné právo vyjádřit svůj názor. „Samozřejmě budeme jednat. Řešit to chceme věcným způsobem,“ podotkl premiér.

K demonstraci se prý 21. září připojí všechny významné odborové svazy. Stát chce příští rok ušetřit až 21 miliard korun změnou tabulek platových tarifů a snížením základních mezd státních zaměstnanců o desetinu. Pokud vláda úpravy tarifů schválí, budou se týkat asi 400 tisíc z celkových 700 tisíc státních zaměstnanců.   

Už včera ohlásili na 21. září demonstraci policisté a hasiči, přidají se k nim rovněž zdravotníci, pracovníci ve školství, vojáci i civilní zaměstnanci armády. Policisté považují škrty ministerstva vnitra za neuvážené, spolu s dalšími opatřeními prý mohou ohrozit bezpečnost občanů. Zdravotničtí odboráři zase varují před snižováním platů sester a lékařů. Předpovídají, že snížení platů nejzkušenějších sester může představovat až 9600 korun měsíčně a až o 12 tisíc korun by podle jednoho z návrhů přišli i někteří lékaři s nejdelší praxí.