Tregler vyhrál výběrové řízení a bude generálním ředitelem Vězeňské služby

Praha - Generálním ředitelem Vězeňské služby se od středy stane její dočasný šéf Jiří Tregler. Potvrdila to mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková s tím, že dnes Tregler vyhrál výběrové řízení, kterého se zúčastnili dva kandidáti. Tregler už funkci dočasně zastává od 30. července, kdy nahradil Luďka Kulu.

„Výběrové řízení proběhlo na základě procesního postupu, který byl doporučen experty, a podpora Jiřímu Treglerovi byla jednoznačná,“ uvedl v tiskové zprávě ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Serveru Aktuálně.cz řekl, že dočasný šéf Vězeňské služby předložil jasnou vizi, jak ředitelství vést.

Podle dřívějšího vyjádření Pospíšila bude muset nový ředitel snížit počet
zaměstnanců generálního ředitelství ze současných 180 zhruba na stovku. Měl by také provést audit všech zakázek uzavřených v posledních 14 měsících a revizi výdajů. Ministr chce totiž zjistit, zda už Vězeňská služba proinvestovala přidělených sto milionů, nebo zda je možné něco ušetřit. Audit v poslední době uzavřených zakázek je pak podle Pospíšila nutný kvůli tomu, že o nich úřad nebyl dostatečně informován.

Také kvůli jedné ze zakázek odvolal ministr předchozího ředitele Luďka Kulu.
Pospíšilovi se nelíbil kontrakt mezi Vězeňskou službou a advokátní kanceláří bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce.

Tregler působí v institucích Vězeňské služby od roku 1986. Od roku 1995 zastával funkci prvního zástupce ředitele pardubické věznice a o pět let později se stal jejím ředitelem. Je absolventem oborů sociální patologie a prevence a speciální pedagogika na Univerzitě Hradec Králové.

Jiří Pospíšil a Jiří Tregler
Zdroj: ČT24