Exděkan práv a rektor se u soudu dohodli, Zachariáš ale zvažuje další žalobu

Plzeň - Soud v Plzni zastavil dnes spor Západočeské univerzity (ZČU) a exděkana plzeňských práv Jaroslava Zachariáše, jenž se žalobou bránil okamžité výpovědi. Z dohody o narovnání, kterou obě strany po krátkém přerušení jednání uzavřely, totiž vyplývá, že pracovní poměr bývalého děkana skončí k dnešnímu dni dohodou. Oficiálním důvodem odchodu bude nadbytečnost. Zachariáš po dohodě vzal zpět svou žalobu. Nevyloučil ale podání žaloby na ochranu osobnosti. Obě strany se vzdaly práva na odvolání.

Soud dneškem navázal na první jednání z konce července, kdy obě strany navrhly mimosoudní řešení sporu. Rektor ZČU Josef Průša a Zachariáš se poté 5. srpna sešli a dohodli na smíru. Konkrétní body ujednání nejprve tajili, o pár dnů později je Průša sdělil. Z dnešní dohody plyne, že Zachariáš má nárok na čtyři platy odstupného, což plyne z kolektivní smlouvy. Částka by se měla počítat z platu řadového zaměstnance, nikoliv z děkanského platu. Bývalý děkan by tedy mohl dostat kolem 100 tisíc korun.

Podle Zachariáše dnešní dohodou žalovaná strana uznala pochybení při podání okamžité výpovědi. „Nechám si to projít hlavou,“ řekl na otázku, zda chystá žalobu na ochranu osobnosti. Vyřešení sporu znamená, že fakulta už nebude muset Zachariáše dál platit. Dokud totiž nerozhodl soud, musela mu každý měsíc dávat mzdu. Za to měl Zachariáš pracovat doma. Zástupci fakulty ale tvrdí, že úkoly neplní.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Rektor Josef Průša:

„Vy si myslíte, že by bylo lepší, kdybychom to prohráli u soudu?“

Reakce proděkana Petra Bezoušky: „Podle indicií, které jsme měli, ten spor rozhodně předem prohraný nebyl.“

Dnes na Zachariáše čekali před jednací síní také policisté v civilu, aby mu předali předvolání. To pravděpodobně souvisí s jeho jízdou pod vlivem alkoholu. Exděkana zadržela za volantem vozu policie v Plzni 7. srpna. Naměřili mu 2,5 promile alkoholu. Policisté případ kvalifikovali jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Za jízdu v opilosti mu hrozí až jeden rok vězení.

Podle rektora se měl Pospíšil se Zachariášem slušně rozloučit

Podle rektora se měl Pospíšil s bývalým děkanem slušně rozloučit, a ne ho na hodinu vyhodit. Přesně o to se ale reformní děkan snažil. „Bylo třeba okamžitě ukončit pracovní poměr s panem Zachariášem, protože byl jedním ze symbolů problémů plzeňské právnické fakulty,“ zdůrazňuje bývalý děkan a nynější ministr spravedlnosti Pospíšil.

Jaroslav Zachariáš
Zdroj: ČT24