V srpnu při nehodách na přejezdech nikdo nezahynul

Praha - V srpnu nezemřel na železničních přejezdech ani jeden člověk. Je to poprvé po skoro třech a půl letech. Příznivá je i bilance nehod, kterých bylo 19, což je opět nejméně od roku 2007. Pozitivní bilance nehod však nevydržela dlouho. Září už má na přejezdech svoji první oběť. Mezi Přešticemi a Chlumčany na jižním Plzeňsku se dnes ráno srazil spěšný vlak s osobním automobilem. Na místě nehody zemřel asi čtyřicetiletý řidič osobního vozu, spolujezdec byl převezen v kritickém stavu do nemocnice.

„Bohužel dnes ráno se již u Přeštic na Plzeňsku stala nehoda, kdy zemřel jeden člověk. Takže statistika není tak optimistická, jak se nám zdálo,“ uvedl Jan Kučera z Drážní inspekce.

Celková letošní statistika zůstává tragičtější. „Při podobném počtu nehod za prvních osm měsíců roku 2010 zahynulo na přejezdech 35 lidí, což je více než trojnásobek roku 2007 (11) a o 12 více než v roce 2009,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Počet zraněných v letošním roce - 63 - sice překračuje hodnotu z roku 2009, kdy jich bylo 56, přesto nedosahuje hodnot z let 2008 (79) a 2007 (85).

Zatímco na železničních přejezdech bylo o prázdninách méně mrtvých i nehod, celkový počet střetů vlaku s člověkem a počet mrtvých při těchto nehodách v porovnání s předchozími lety narostl. „Celkově za prvních osm měsíců letošního roku zahynulo při střetech s vlakem 124 lidí, což je o čtyři více než v roce 2008 a o 14 více než za stejné období roku 2009,“ uvedl v tiskové zprávě Drápal. Uvedená instituce proto v souvislosti se začínajícím školním rokem připomíná, že přecházet přes koleje je až na výjimky zakázáno a lidé by měli využívat podchodů a nadchodů.

Nehody na železničních přejezdech za červenec a srpen
Zdroj: ČT24/Dopravní inspekce