Policie odložila případ miliardáře Berana

Praha - Policie odložila případ miliardáře Davida Berana, kterého prověřovala kvůli možnému mnohamilionovému daňovému úniku. Policisté Berana v minulosti dvakrát obvinili z krácení daně, žalobce však jejich usnesení vždy zrušil a kauzu vrátil do stádia prověřování. Naposledy se tak stalo letos v únoru. Podle mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Ireny Válové znalecký posudek ukázal, že ke krácení daně nedošlo.

Protikorupční policie obvinila poprvé Berana v červnu 2009 z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné dávky ve výši 250 milionů korun, za což mu hrozilo až 12 let vězení. O čtyři měsíce později státní zastupitelství jeho stíhání po prozkoumání spisu, na základě podaných stížností a výsledků Beranova výslechu zrušilo.

Policisté podnikatelovo stíhání obnovili letos v lednu. Vinili ho ze stejného trestného činu pouze s o několik desítek milionů nižší škodou. Žalobce obvinění zrušil v únoru s tím, že policie neprokázala ani možnost daňového úniku.

Krácení daní se měl Beran podle policie dopustit v letech 2001 až 2007 ve své finanční společnosti Profi Credit Czech. Protikorupční policisté ho vinili z toho, že jeho společnost brala úvěry od společností sídlících na britském ostrově Man a v Nizozemsku. Beran však podle původního obvinění zatajil, že je osoba spojená s těmito zahraničními firmami, což by znamenalo, že by musel zaplatit vyšší daň.

Beran všechna obvinění odmítá

Beran od počátku obvinění odmítal. Proti zahájení stíhání v obou případech okamžitě podal stížnost. „V uvedeném období jsem nepůsobil v představenstvu společnosti, nezpracovával daňová přiznání a nijak se nepodílel na chodu společnosti. Tudíž jsem se nemohl dopustit spáchání trestného činu krácení daně společnosti Profi Credit Czech,“ sdělil již dříve Beran.

Úvěrová společnost Profi Credit Czech vedle ČR podniká i na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a Bulharsku. O Beranovi se v posledních letech hovořilo především v souvislosti s řadou soudních i arbitrážních sporů pramenících zejména z jeho někdejší spolupráce s Karlem Komárkem a skupinkou KKCG. Před lety odhadovala média hodnotu Beranova majetku na více než 20 miliard korun.

Firma miliardáře Davida Berana
Zdroj: ČT24