Novým ochráncem práv by podle koalice měl být Varvařovský

Praha – Koaličním kandidátem na funkci veřejného ochránce práv, tzv. ombudsmana, bude při novém pokusu volby Pavel Varvařovský. Na společné podpoře bývalého ústavního soudce se lídři všech tří vládnoucích stran shodli na podvečerním jednání. Varvařovský byl do volby navržen Senátem. Při prvním pokusu zvolit nástupce Otakara Motejla v červenci se poslanci nedokázali shodnout a vybrat ze čtveřice Anna Šabatová, Iva Brožová, Eva Dundáčková a John Bok. K dalšímu kolu se sejdou 7. září na mimořádné schůzi. Vládní koalice má přitom v dolní komoře pohodlnou většinu.

Pavel Varvařovský studoval Právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze. V roce 1973 získal doktorát v oboru správní právo. V letech 1969 až 1984 pracoval jako podnikový právník v několika státních podnicích. Působil také jako odborný asistent v Institutu pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně. V září 1992 jmenován soudcem Nejvyššího soudu ČSFR, v příštím roce pak soudcem Nejvyššího soudu ČR. V březnu 1994 jej prezident republiky Václav Havel jmenoval soudcem Ústavního soudu ČR. V této funkci setrval Varvařovský po celé desetileté funkční období.

Senát kromě Varvařovského nominoval ještě předsedu pražské židovské obce Františka Bányaie. Prezident Václav Klaus navrhl bývalého jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) a opětovně občanského aktivistu Johna Boka.

Na programu koaliční schůze bylo také řešení sporů kolem zákoníku práce nebo státního tajemníka pro Evropu. Lídr ODS Petr Nečas však po skončení pouze uvedl, že jednání budou po dnešku nadále pokračovat. Lídři vládních stran si také ujasnili, jak budou propříště komunikovat s médii a nebudou vnitrokoaliční spory vynášet na veřejnost.

Nečas: Rozpory uvnitř koalice trvají, hlavní slovo však bude mít vláda

Představitelé vládních stran se do sebe nedávno pustili kvůli změnám zákoníku práce a také koordinaci evropské politiky. TOP 09 v čele s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem odmítá, aby měl koordinaci této politiku na starosti státní tajemník pro EU místo premiéra Nečase. Ten na oplátku vyčetl TOP 09, že se nesnaží hlouběji reformovat trh práce. Novely, které navrhl místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek jako ministr práce a sociálních věcí, pokládá premiér za málo ambiciózní a chce o nich v koalici dále jednat i za cenu, že do konce roku nebudou přijaty. TOP 09 ale trvá na tom, aby novely začaly platit od začátku příštího roku kvůli nezbytným rozpočtovým úsporám. Podle Drábka je návrh, který kritizovaly odbory, vypracován přesně v souladu s koaličními dohodami.

Věci veřejné na dnešní schůzku přinesly i návrh na vytvoření komunikačního manuálu pro partnerské strany. Zástupci TOP 09 a ODS to však odmítli. Podle Johna řekli, že když nebude vůle, nepomůže ani manuál. Reprezentanti ODS, TOP 09 a VV se nyní hodlají scházet častěji než dosud, a to i ve formátu menším než dnes, kdy každou ze stran zastupovali tři lidé.