Kocáb prý rezignoval k 15. září, ten ale o ničem neví

Praha - Zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb měl podle informací vládního mluvčího Martina Kupky skončit ve své funkci 15. září tohoto roku. Premiér Petr Nečas prý přijal jeho rezignaci. Bývalý ministr pro menšiny se s Nečasem nedávno dostal do sporu kvůli nominaci Romana Jocha na místo premiérova poradce. Sám Kocáb ale informaci nepotvrdil, jde prý o nedorozumění, které si chce s Nečasem vyjasnit. Ten ale ještě v reakci na Kocábovy výroky zdůraznil, že pokud by se chtěl zmocněnec své funkce zarputile držet, navrhne vládě při nejbližší příležitosti jeho odvolání.

Předseda koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se s Kocábem setkal dnes odpoledne. „Hned v úvodu dnešního jednání mi pan Michael Kocáb nabídl svou rezignaci na funkci vládního zmocněnce pro lidská práva ke dni 15. září. Rezignaci jsem se rozhodl přijmout,“ citoval mluvčí vlády Martin Kupka premiéra Nečase.

Předseda vlády prý Kocábovi poděkoval za vše dobré, co ve své funkci zmocněnce a dříve také ministra udělal pro ochranu lidských práv v České republice. O odvolání Kocába média spekulovala od voleb, které vynesly do čela státu středopravicovou koalici.

Michael Kocáb

byl ministrem vlády ČR pro lidská práva od ledna 2009, do vlády jej nominovali zelení. Kocáb ve funkci zůstal i po pádu vlády Mirka Topolánka a jmenování nové vlády Jana Fischera v květnu 2009. Letos v březnu ho zelení vyzvali, aby podal demisi. Dál pak působil jako zmocněnec vlády pro lidská práva.

Kocáb o žádné rezignaci neví

Reakce premiéra Petra Nečase na Kocábovo popření rezignace:

„Nechce se mi věřit, že by pan Kocáb byl schopen popřít, co se stalo před šesti hodinami. Láska k funkci přece nemůže zatemnit zdravý rozum a v případě zmocněnce pro lidská práva by to mělo platit dvojnásobně… Pokud by chtěl Michael Kocáb postupovat podobně nedůstojně, jako když se snažil držet ministerského křesla, u toho mu ani minutu asistovat nebudu a navrhnu při příštím jednání vlády jeho odvolání.“

Michael Kocáb ve svém vyjádření pro server iDnes.cz uvedl, že žádnou rezignaci nepodal. Bylo to podle něj prý „trochu jinak“. S premiérem měl mít pracovní schůzku, na níž měli společně probrat Kocábovu agendu. „Pan premiér mne požádal, abych rezignoval. Zůstal jsem zaražený, protože jsem to nečekal. Navrhl mi dva termíny - buď 15. září, nebo 30. s tím, že si to mám rozmyslet,“ řekl pro iDnes.cz Kocáb. Rezignaci prý oficiální formou premiérovi zatím neposlal a ani to tímto způsobem řešit nechce.

Kocáb svou rezignaci úplně nevyloučil, podle jeho vyjádření jde stále o jednu z variant v současné situaci, ale pravda je podle jeho slov jinde. Sám soudí, že věc se nedá vyřídit pouhým návrhem. Celou situaci označil za nestandardní a absurdní. „Mluvčí pana premiéra se unáhlil,“ dodal pro server.

Michael Kocáb
Zdroj: ČT24