Krejčířovo vyvedení peněz do ciziny neshledal soud nezákonným

Olomouc - Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř vyvedl na konci devadesátých let do ciziny zhruba 272 milionů korun legálně. Vrchní soud v Olomouci dnes zamítl odvolání státního zástupce, podle něhož Krejčíř při převodu peněz zneužil informace v obchodním styku. Podnikatele v březnu osvobodil Krajský soud v Ostravě. Státní zástupce tvrdil, že Krejčíř ovládající v Česku společnost Corado Holding založil na Panenských ostrovech firmu s kapitálem tisíc dolarů. Ta měla s Krejčířovou českou společností uzavřít smlouvu o velmi nevýhodném nákupu akcií.

Obchod podnikatel uskutečnil tak, že nakoupil pro Corado Holding od své
další firmy sídlící na Britských Panenských ostrovech akcie společnosti
Roget˙s Investments Internacional ze Seychelských ostrovů. Podle obžaloby
tato firma byla jen prázdnou skořápkou. Její akcie prý neměly žádnou cenu.
"Obžalovaný o tom musel vědět. Obchod dělal s jediným cílem, a to vyvést
peníze z Corado Holding," uvedl státní zástupce.

Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy:

„Orgánům činným v trestním řízení se nepodařilo prokázat, že by tyto akcie měly nějakou hodnotu, tudíž ani to, že by měly nulovou hodnotu. Proto je potřeba tuto situaci hodnotit ve prospěch obžalovaného.“

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Senát vrchního soudu dal ale za pravdu prvoinstančnímu verdiktu, podle něhož se obžalobě nepodařilo plně prokázat, že akcie společnosti v cizině byly skutečně bezcenné. Na to poukazoval už Krejčířův obhájce, podle něhož nebyl ani důvod k revizi závěrů krajského soudu. Vrchní soud nepřesvědčily ani důkazní návrhy obžaloby. Státní zástupce nevyloučil možnost dovolání k Nejvyššímu soudu, což by znamenalo další kolo celého procesu.

Údajně nezákonnou transakci provedl Krejčíř s penězi, které měl získat z prodeje akcií otrokovické teplárny. Stejný soud, který dnes rozhodoval v případě společnosti Corado Holding, minulý týden zmírnil Krejčířův trest právě v kauze podvodu s akciemi Teplárny Otrokovice.

Podnikatel, který je souzen jako uprchlý a v současné době pobývá v Jihoafrické republice, je v ČR stíhán i kvůli daňovému úniku, podvodům a pro nedovolené ozbrojování. Policii utekl při domovní prohlídce před pěti lety. Soudy v Johannesburgu, kde žije, už několikrát zamítly jeho vydání do Česka.

Radovan Krejčíř a Tomáš Sokol
Zdroj: ČT24