Pražská zoo získala pár ohrožených tapírů

Praha - Návštěvníkům pražské zoo se dnes v areálu Vodní svět představil pár tapírů čabrakových, který koncem srpna přicestoval do Česka z Británie. Tapír čabrakový je jediným druhem tapíra, jenž obývá jihovýchodní Asii, všechny ostatní žijí v Americe. Zahrada se pokusí o odchov těchto vzácných zvířat. Nový přírůstek má i zoo v Ostravě - mládě hrocha obojživelného.

Pražský pár tvoří tříletý samec Vasan a dvouletá samice Indah. Oba pocházejí ze zoo v Edinburghu. Do pražské zoo přicestovali 26. srpna a první týden strávili mimo dohled návštěvníků ve vnitřní ubikaci, aby si zvykli na nové prostředí.

V evropských zoologických zahradách žije jen 45 jedinců tapíra čabrakového, což je méně než například vzácných pralesních žiraf okapi. Kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl je proto potěšen, že se zahrada může pokusit o chov a případně i reprodukci tohoto vzácného a atraktivního lichokopytníka.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

„Vzhledem k destrukci původního prostředí - deštných lesů, je zařazen v Červené knize ohrožených druhů v kategorii ohrožený. Chov tohoto zvířete v zoologických zahradách je opravdovou raritou,“ řekla mluvčí zahrady Jana Ptačinská Jirátová.

Během posledních tří generací klesly počty tapírů čabrakových v přírodě na polovinu. Jednou z největších hrozeb je pro ně velkoplošná přeměna nížinného deštného lesa na plantáže palmy olejové, jejíž olej se používá i v českém potravinářství. Populace tapírů žijí v roztříštěných prostorech a celkový počet zvířat, která podle odhadů přežívají v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře, se pohybuje okolo pouhých 5 000 jedinců. V ostatních částech svého původního prostředí je již tapír čabrakový vyhuben.

Ostrava odchovala mládě hrocha obojživelného

Mládě hrocha obojživelného přivedla v Ostravě na svět samice Katka. Kvůli rozsáhlým opravám pavilonu hrochů však návštěvníci mají menší šanci mládě spatřit. Po dobu rekonstrukce přebývají zvířata v druhé části budovy, v prostorech po nosorožcích, kde je mají možnost návštěvníci vidět, pokud hroši vyjdou do venkovního výběhu.

Pracovníci zoo se zprvu obávali, jak Katka porod i následnou péči o potomka v pro ni novém prostředí zvládne, ale Katka je zkušená máma. Od roku 1982 odchovala v Ostravě už devět mláďat. Samice tráví s mládětem první týdny po porodu velkou část dne ve vodě. Vodní prostředí totiž představuje zejména pro mládě bezpečnější prostředí než souš, do vody se většinou i narodí a ve vodě jej matka i kojí.

Do zrekonstruovaných prostor se hroši vrátí na jaře příštího roku. Pavilon dostane novou střechu, bude zateplen, výrazně se zlepší odvětrávání. Součástí projektu je i zavedení nového způsobu vytápění i částečné filtrace vody v bazénu.

  • Pražská zoo získala vzácné tapíry čabrakové zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1914/191333.jpg
  • Tapíři čabrakoví v pražské zoo zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1914/191344.jpg
  • Mládě hrocha obojživelného v ostravské zoo zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1914/191388.jpg