ČD dostaly rekordní pokuty za špinavé vlaky

Praha - Rekordní pokuty za nízkou kulturu cestování pro České dráhy udělili letos kontroloři Drážní inspekce a ministerstva dopravy - v celkové výši zhruba tři a půl milionu korun. Nejčastější prohřešky se objevují například na vlakových toaletách. Drážní inspekce jen od začátku letošního roku provedla asi 170 kontrol. V průměru vychází více než jedna závada na vlak. Ve vagonech jsou často poškrábaná okna a navíc bývají pomalované graffiti.

S formulářem kontrolor Drážní inspekce obejde ve vlaku všechny vozy a každou závadu zaznamenává. „Při kontrolách kultury cestování nám v poslední době velmi narůstá počet závad. Vozy jsou špinavé, neteče voda, případně jsou nějakým způsobem poškozené, dokonce máme jeden protokol, kde bylo 23 závad na jednom jediném vlaku,“ uvedl Jan Kučera z Drážní inspekce.

„Největším problémem v tuto chvíli jsou graffiti, kdy je samozřejmě nejde odstranit při běžném pobytu vlaku ve vratné stanici,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Takových kontrol provedla jen Drážní inspekce od začátku letošního roku asi 170 a ministerstvo dopravy za ně následně Českým drahám udělovalo pokuty v celkové výši jednoho milionu a dvou set tisíc korun. Nekontroluje jen Drážní inspekce, své lidi posílá do vlaků také samotné ministerstvo dopravy, letos zatím sepisovali problémy v 70 spojích a za ně drahám naúčtovali pokuty za více než dva miliony korun.

„Pokud použiju čistý matematický vzorec, pak průměrná hodnota té pokuty na jednu kontrolu je zhruba 15 tisíc korun, v tom samozřejmě ještě nejsou započítána zpoždění, která se k těmto částkám připočítávají,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. A právě se sankcemi za zpoždění už ministerští úředníci také kalkulují. Do konce roku předpokládají, že dotace drahám pokrátí až o deset milionů korun.

Kontrola vagonu
Zdroj: ČT24