Lídr jihlavské ODS Vovsík odstoupil z kandidátky

Jihlava – Kandidát ODS na jihlavského primátora Radek Vovsík odstoupil z kandidátky. Oznámil to manažer jihlavské ODS Erich Janderka. Stranu tak povede do komunálních voleb dosavadní primátor Jaroslav Vymazal. Vovsík skončí i jako předseda místního sdružení a člen oblastní rady ODS, zůstane však řadovým členem strany. V poslední době na něj byl vyvíjen tlak ze strany médií, protože se při porušení dopravních předpisů opakovaně vymluvil na osobu blízkou.

„Několik nejbližších let se chce věnovat jen rodině,“ řekl Janderka. Vovsíkovo odstoupení je podle něj důsledkem kauzy, která začala poté, kdy vyšlo najevo, že se při několika dopravních přestupcích policii vymlouval na osobu blízkou.

První primátorův náměstek Vovsík začátkem srpna po tlaku médií připustil, že ve dvou případech v minulosti překročil při jízdě se služebním automobilem povolenou rychlost a odvolal se na to, že řídila osoba jemu blízká.

„Řídil jsem ve všech případech já. Využil jsem mezery v zákoně, bylo to závažné pochybení, kterého jsem se neměl dopustit. Omlouvám se veřejnosti,“ řekl před časem Vovsík, jenž prý netušil, že výmluvou na osobu blízkou při řízení služebního vozu porušil vnitřní předpisy jihlavské radnice.

V polovině srpna na mimořádném jednání městské rady Vovsík odstoupil z funkce náměstka, zůstal však volebním lídrem jihlavské ODS pro podzimní komunální volby a kandidátem na primátora. Podpořilo ho v tom místní sdružení občanských demokratů.  

Nečas odstoupení Vovsíka uvítal

Premiér Petr Nečas odstoupení Vovsíka uvítal. Jeho krok považuje za správný i v širších politických souvislostech, řekl to v Jihlavě během své návštěvy Vysočiny. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová vyloučila, že by celostátní ODS tlačila Vovsíka k odstoupení.

Hlavními problémy Vysočiny jsou podle premiéra v porovnání s ostatními kraji nadprůměrný podíl primární výroby v zemědělství a lesnictví, vysoký počet malých obcí a nadprůměrná nezaměstnanost. S řešením by měly ve větší míře pomáhat projekty financované Evropskou unií. „Proti celostátnímu průměru je na Vysočině vysoký počet malých obcí bez velké krajské metropole, která by koncentrovala alespoň třetinu obyvatel. To přináší problémy v základním školství, dopravní obslužnosti i v zásobování,“ tvrdí Nečas.

Nezaměstnanost na Vysočině v červenci stoupla na 8,9 procenta a pohybuje se o 0,2 procentního bodu nad celostátním průměrem. To lze podle Nečase řešit podporou vytváření pracovních míst.

Znak kraje Vysočina
Zdroj: ČT24