ČT: Otevření nového úseku Pražského okruhu ohrožují žaloby

Praha - Otevření nové jižní části Pražského okruhu, které je plánované na 20. září, ohrožují dvě žaloby. Podala je firma Greyhound Company. Podle ní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) staví napojení plzeňské a brněnské dálnice načerno. Pro provizorní cestu se ŘSD rozhodlo proto, že se mu nepodařilo odkoupit pozemky od firmy Greyhound Company. Na kterých měla stát původní trasa. Společnost však tvrdí, že pozemky byla ochotna prodat, jenže ŘSD se k odkupu nemělo. Problematická moderní křižovatka Pražského okruhu je na 10. kilometru dálnice D1. Má nabídnout řidičům snadnější a rychlou cestu na plzeňskou D5. Na problematický spor upozornila ČT ve svém zpravodajství jako první.

V blízké budoucnosti měli motoristé sjíždět přes křižovatku z dálnice D1 a pokračovat přes most dále po Pražském okruhu. Jenže ŘSD teď narychlo staví novou provizorní cestu, aby dostálo slibu otevření Pražského okruhu. Během dvou let se nepodařilo vyřešit spor o pozemky s firmou Greyhound Company. Firma chtěla prodat pozemky a podle ní teď provizorní cestu staví ŘSD zbytečně a načerno.

„Pakliže stavebník chce takovouto změnu provést může ji provést jen změnou stavu před dokončením, tu údajně provedl, ale provedl ji tak nešikovně, že ji provedl pouze zápisem do stavebního deníku a to takovým způsobem, že je to v rozporu s územním plánem,“ řekl místopředseda představenstva firmy Greyhound Company Rudolf Želinský.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

„Tato změna je v rámci platného územního rozhodnutí, rozhodně nenarušuje, nijak nevybočuje z územního rozhodnutí,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Budeme rozhodovat v nejbližších dnech

Firmě Greyhound Company už došla trpělivost a podala žaloby k městskému soudu. Podle ní ŘSD už od počátku stavby obchází zákon. První stavební povolení totiž dostalo i na pozemky, které nemělo ve svém vlastnictví. Firmě vadí, že je ŘSD znovu obchází a po soudu žádají vydání předběžného opatření, které by zastavilo kolaudaci. „Městský soud obdržel návrh na vydání předběžného opatření 27. srpna. Budeme rozhodovat v nejbližších dnech,“ doplnila mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Pokud by soud rozhodl o tom, že provizorní varianta je černou stavbou mohlo by to znamenat návrat k původními projektu. V takovém případě by se ŘSD muselo finančně vyrovnat s firmou Greyhound Company. Pak by ale také mohlo dojít ke zpoždění otevření nového úseku Pražského okruhu, které je plánováno na 20. září. ŘSD si takovou komplikaci však nepřipouští.

Problematická křižovatka Pražského okruhu na 10. kilometru dálnice D1
Zdroj: ČT24