Lidem postiženým povodněmi pomáhají i vězni

Liberec – S odklízením následků ničivých bleskových povodní pomáhají na severu Čech i vězni. O jejich nasazení požádal hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Zájem projevily obce Dětřichov, Černousy, Raspenava a Hrádek nad Nisou. Hasiči, armáda i dobrovolníci se z postižených oblastí pomalu stahují, a tak je o vězně zájem. Navíc pracují bez nároku na mzdu.

Například v Dětřichově napáchala škody za devadesát milionů korun. S úklidem tu pomáhá pět vězňů. „Všichni jsme tady proto, že jsme venku porušili zákon. Myslím si, že tady to je dobrá věc, jak to odčinit,“ řekl jeden z nich. Starosta Dětřichova Jaromír Toman odhaduje, že odklízecí práce potrvají do vánoc. Zároveň doufá, že vězni budou s těmi nejhoršími pracemi hotovi do konce října.

Podle mluvčí vazební věznice v Liberci Martiny Malé jsou vězni vybíráni speciální komisí, která odsouzené dobře zná. Navíc vybírá mezi těmi, kteří jsou odsouzeni za lehčí delikty. Každá ruka je dobrá a vězňů se nebojíme, shodují se lidé, které katastrofa postihla.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vězni budou v povodněmi postižených oblastech pomáhat, dokud bude potřeba. Starostové to odhadují na několik měsíců. „Máme sice padesát veřejně prospěšných pracovníků, ale ty máme jen do poloviny listopadu a pak už lidi navíc mít nebudeme,“ uvedl starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta. Podle hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera vězně pracují kromě Dětřichova také v Heřmanicích a měli by působit i ve Frýdlantu. V současnosti jich je nasazeno padesát.

Bleskové povodně zasáhly na Liberecku sedmdesát obcí. Celkové škody zřejmě překročí sedm miliard korun.