Nástupcem Kocába by podle Jocha mohl být Kužílek či Litomiský

Praha – Novým zmocněncem pro lidská práva po Michaelu Kocábovi, který se dostal do sporu s premiérem Nečasem a posléze byl vyzván k rezignaci, by podle Nečasova poradce Romana Jocha mohl být Kocábův předchůdce Jan Litomiský nebo poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek. Joch zmínil tyto dvě osoby v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že by je kromě jiných Nečasovi při případném odstoupení Kocába navrhl. Premiér již dříve oznámil, že ve středu navrhne vládě Kocábovo odvolání, pokud on sám rezignaci neoznámí. Zmocněnec a bývalý ministr pro národnostní menšiny uvedl, že svůj post rád nabídne k dispozici, avšak svou agendu chce osobně předat pověřené osobě. O svém odchodu se bude rozhodovat na základě středeční schůze, kterou si s Nečasovým poradcem naplánoval.

Kocáb podle svých slov nedělá velký rozdíl mezi tím, zda bude odvolán, či svůj odchod doprovolně oznámí. Nesouhlasí však s faktem, že by měl jeho úřad zaniknout a chce svou agendu svěřit konkrétní osobě. „Já cítím odpovědnost za svou agendu. V okamžiku, kdy se objeví osoba, která bude ochotná to po mně převzít, tak ji to rád předám,“ řekl Kocáb v nedělních Otázkách. Podle Jocha, který je často kritizován za své kontroverzní názory, je však nutné zvážit, zda je úřad zmocněnce skutečně nezbytný. I proto se oba muži sejdou ve středu. Během osmihodinové pracovní schůzky chce Kocáb Jochovi ukázat chod úřadu a seznámit ho s prací celkem šesti rad, které na jeho úřadu působí. Právě rozsáhlost témat, které úřad vládního zmocněnce řeší, je prý hlavním argumentem pro zachování.

Úřad zmocněnce pro lidská práva:

  • Agentura pro sociální začleňování
  • Rada pro národnostní menšiny
  • Rada pro lidská práva
  • Rada pro romské menšiny
  • Výbor pro zdravotně postižené
  • Rada pro neziskové organizace
Kocáb se chystá na schůzi s Jochem (zdroj: ČT24)

Plánovanou středeční schůzku s Romanem Jochem považuje Kocáb za stěžejní moment pro další působení úřadu. „Jestli jsem doposud něčím trpěl, tak tím, že od ustavení nové vlády se s námi o naší agendě nikdo nebavil. Ve středu to bude poprvé pan Joch, který může posoudit, co jsme doposud udělali,“ reagoval Kocáb. Až poté se definitivně rozhodne, zda přijme Nečasovu výzvu odejít z funkce.

Sám Joch se přitom netají tím, že vážně uvažuje o doporučení dokonce zrušit Kocábův úřad. Ten je údajně příkladem „přebujelosti“ státních úřadů v České republice. Problému lidských práv či národnostních menšin by se podle něho mohl v dostatečné míře věnovat například ombudsman, řešení by prý mohl nabídnout také právní systém. Sám se však domnívá, že Nečasova vláda funkci zmocněnce padnout nenechá. „Tato vláda není radikální a já budu respektovat rozhodnutí Petra Nečase,“ řekl Joch.

Joch naznačil své favority: bývalého zmocněnce a odborníka na ochranu soukromí

Jan Litomiský již stál v čele úřadu zmocněnce pro lidská práva. Tento rok ho však odvolala úřednická vláda na základě návrhu expremiéra Fischera. Šéf úřednického kabinetu tehdy zdůraznil, že za výměnou není nespokojenost s tím, jak Litomiský pracoval. Kocába se prý rozhodl do funkce zmocněnce jmenovat v zájmu zajištění kontinuity s jeho působením v ministerské funkci. Nyní by se však Litomiský mohl vrátit – právě za Kocába. „Myslím, že pan Litomiský by byl dobrým zmocněncem, ale nevím, jestli by o tuto funkci měl zájem,“ dodal Joch.

Oldřich Kužílek je bývalým poslancem za ODA, který v dolní komoře působil v 90. letech. Dlouhodobě se zabývá problematikou svobodného přístupu k informacím, je také autorem příslušných právních úprav. Působí jako poradce pro otevřenost veřejné správy a své zkušenosti předává jako člen komise Senátu pro ochranu soukromí. Pro Kužílka jako možného zmocněnce se kromě Jocha vyslovil také Kocáb, s jehož úřadem Kužílek dlouhodobě spolupracuje.

V reakci pro ČT Kužílek zdůraznil, že podobnou nabídku prozatím nedostal. Možnost přijmout post lidskoprávního zmocněnce však přímo nevyloučil. „Beru to zatím pouze jako jakousi úvahu. Já se věnuji ochraně informačních svobod. Zaměření zmocněnce je mnohem širší záležitost a já mám své závazky vůči svým projektům. Nevylučuji, že se to dá zkombinovat, ale bylo by nutné to velmi pečlivě zvážit,“ řekl koordinátor projektu otevrene.cz.