Policie zastavila stíhání jednatelů směnárny, kde se měly prát špinavé peníze

Praha - Kriminalisté zastavili trestní stíhání jednatelů směnárny Aktiv Change, kteří byli před dvěma lety obviněni z praní špinavých peněz. Policie navrhla státnímu zástupci, aby celou věc předal pouze do správního řízení, ten jim vyhověl a případ předal České národní bance (ČNB). Informuje o tom dnešní Právo. Oba muži byli původně obviněni, že z Česka v letech 2005 až 2008 vyvedli více než 5,3 miliardy korun pocházejících z trestné činnosti, hrozilo jim za to až deset let vězení.

V té věci nebyla podána žaloba, potvrdila listu obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Pavla Pokorná. Kauza se tedy u soudu projednávat nebude.

Detektivové protikorupční policie předloni v říjnu kvůli případu obsadili dům na pražské Národní třídě, ve kterém se směnárna nacházela. Akce se zúčastnilo několik desítek policistů včetně příslušníků zásahové jednotky. Podle protikorupční policie šlo o historicky největší případ praní špinavých peněz. Údajně vyprané peníze mizely především na bankovních účtech v Číně a ve Vietnamu, velká část financí prý pocházela z daňových úniků.

Podle Práva se však detektivům nepodařilo původ peněz prokázat. Ministr vnitra Martin Pecina už v březnu listu řekl, že policie v tomto případu chybovala a že to i sama přiznala. List s odvoláním na dva nezávislé zdroje uvedl, že státní zástupce rozhodl, že jednání majitelů Aktiv Change nebylo trestným činem, ale jen přestupkem. Případ pak předal do správního řízení ČNB, protože směnárna svými aktivitami zřejmě porušila předpisy vydané centrální bankou.