Ministerstvo pro místní rozvoj propouští, pronájmy ale dává za hubičku

Praha – Do konce roku by mělo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) propustit asi 25 až 30 lidí. Změny se dotknou i oblasti čerpání evropských peněz, podle šéfa resortu Kamila Jankovského dojde k drastickému snížení počtu operačních programů. V další fázi čeká MMR reorganizace, některé úřady se sloučí, některé agendy čeká zrušení. Vyplývá to z auditu, který dnes ministr zveřejnil. Audit ale vytáhl na světlo i jiné věci. Resort už šestnáct let pronajímá byt v Praze na Malé Straně za pouhých 300 korun měsíčně. V Jizerských horách pak za 6,5 tisíce měsíčně dokonce celý penzion. Před dvěma týdny odhalil audit plýtvání i na ministerstvu dopravy. Informaci přinesl časopis Týden.

Nájemce ministerského bytu si může mnout ruce. Pokud se vezme v potaz tržní nájemné a poplatky, ministerstvo ho ročně dotuje dvěma sty tisíci z peněz daňových poplatníků. Smlouva je navíc uzavřená na dobu neurčitou, takže ji nelze jen tak zrušit. Bydlení v 1+1 v Letenské ulici přijde na neuvěřitelných 300 korun měsíčně, a to včetně poplatků za vodné, stočné a odvoz odpadků. Byt v této lokalitě se přitom v průměru pronajímá za 15 tisíc korun měsíčně. „Hledáme cesty, jak smlouvu vypovědět. Zatím jsme zvedli nájem o nejvyšší možnou částku, tedy o 216 procent,“ uvedl Jankovský.

Smlouvu se pokoušel vypovědět i Paroubek

Petr Tichý si zase od resortu už 16 let pronajímá rekreační středisko v Albrechticích v Jizerských horách. Za penzion Tipos s kapacitou 30 lůžek a pozemky o rozloze 2251 m² platí podle smlouvy ročně 80 tisíc korun. „Zvyšuje se to o inflaci, teď platím asi sto tisíc,“ řekl Týdnu. Cena je podle jeho slov tak nízká proto, že musí hradit energie, vodu, telefon a svoz odpadu. Nevýhodnou smlouvu se před pěti lety pokoušel ukončit i tehdejší šéf ministerstva Jiří Paroubek. Právník Tichého ale tehdy uspěl s argumentem, že smlouvu vypovědět nelze.

Smlouvy podepsal v roce 1994 tehdejší ředitel odboru vnitřní správy a provozu Aleš Petera, který nyní působí v podobné funkci na ministerstvu průmyslu. Podle jeho slov byly dokumenty za jeho působení v pořádku: „Ceny se stanovily podle tehdy platných vyhlášek a zákonů.“ Na výběr nájemníka si ale nepamatuje. Jankovský se chce nevýhodné smlouvy v Albrechticích zbavit a celý objekt prodat. Stejný osud čeká i chátrající objekt v Jevanech, který je už pět let mimo provoz. Za ostrahu ale resort stále platí milion ročně. Revize čeká i nájemní smlouvy v Pařížské ulici. Mezi nájemníky jsou například obchody s luxusní módní značkou Dior nebo klenotnictví Cartier. „V tuto chvíli děláme podrobnou analýzu. Smlouvy byly uzavírány v různých obdobích, ale na první pohled se nám nájmy zdají být podhodnocené,“ řekl ČT Jankovský.

Zádávání zakázek bude pod přísnějším dohledem

Jankovský dnes oznámil i nový systém zadávání zakázek: „Dříve byl systém na ministerstvu trochu chaotický a ne úplně pod kontrolou.“ Cílem nových opatření je mít tendry pod přísnějším dohledem. Rozšíří se například počet lidí schvalujících zadávací dokumentace, nákupu složitých informačních systémů a technologií bude předcházet vnější oponentní posudek. „Díky nezávislému posudku bude předmět veřejné zakázky stanoven srozumitelně, nedojde k jejímu nadhodnocení a vyloučí se zvýhodnění konkrétního dodavatele,“ sdělil ministr.