Rodinám záškoláků chce stát odebrat sociální dávky

Ústí nad Labem – Ministři školství Josef Dobeš (VV) a práce Jaromír Drábek (TOP 09) přijeli do Ústeckého kraje představit plán, který má zvýšit vzdělání mladých Romů a zlepšit jejich uplatnění na trhu práce. Ministři totiž navrhují, aby ty rodiny, jejichž děti chodí za školu, přišly o část sociálních dávek. Pak by jim zůstalo jen existenční minimum, což jsou zhruba dva tisíce korun měsíčně. Nová pravidla se prý budou zavádět spolu s dalšími kroky, které mají zamezit zneužívání sociálních dávek. Přísněji se bude kontrolovat a postihovat také práce načerno a nezaměstnaní budou muset veřejně odpracovat určitý počet hodin.

Drábek dnes uvedl, že „kdo chce pomoc od státu, tak se také musí chovat zodpovědně“. Kvůli novým pravidlům prý není třeba měnit stávající zákony, protože už dnes je řada sociálních dávek podmíněna řádnou výchovou dětí, mezi kterou patří i jejich školní docházka. Jen je třeba tento princip začít důsledně dodržovat. 

Existuje prý dohoda, že sociální pracovníci budou mít snadný přístup k údajům o docházce žáků a zároveň učitelé a ředitelé škol by měli větší absenci sami hlásit. Dnes prý totiž mohou rodiče žáka poměrně snadno z vyučování omluvit. Tento systém by se měl podle Drábka zpřísnit, možné je prý i přezkoumávání zdravotního stavu dětí, které rodiče často omlouvají. Plán uvítal i ústecký primátor Jan Kubata (ODS), podle kterého by nemusel končit jen na základních školách. Většina Romů totiž končí se základním vzděláním, cílem ministrů proto je, aby se více Romů dostávalo i na střední a vysoké školy.  

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Ministr školství podotkl, že jedinou cestou ze současné situace Romů je zvýšení jejich vzdělání. Mnoho romských dětí je třeba nesprávně zařazováno do speciálních škol jenom proto, že neumí dobře česky. Pokud tedy budou Romové své děti motivovat ke vzdělání, tak jim oba ministři slibují pomoc. Připravují např. programy, které by vyučeným mladým lidem pomohly získat praxi, a tím zvýšily šanci na jejich přijetí do zaměstnání.