V Ostravě chtějí rozvíjet nový dopravní systém

Ostrava - V Ostravě chtějí zlepšit průjezdnost městem, a proto budou pokračovat v rozvoji nového dopravního systému. Jeho pilotní etapu město spustilo v červenci a řidiči jsou nyní s pomocí nově instalovaných značek naváděni na volná parkovací místa ve městě. Na internetu jsou zase podrobné dopravní informace o situaci ve městě. V další etapě se počítá například s přednostním průjezdem MHD či vozidel policistů, hasičů nebo záchranářů přes některé křižovatky, informoval o tom náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS).

Zatímco první etapa stála zhruba 35 milionů korun, další část projektu už počítá s investicemi přesahujícími čtvrt miliardy korun. Město chce na projekt získat evropské peníze z Regionálního operačního programu.

Podle Ženatého jsou součástí další etapy například i takzvané inteligentní zastávky. Lidé se tak s pomocí techniky přímo na zastávce dozví třeba přesný čas zbývající do příjezdu daného dopravního prostředku. „Dozvědí se to v reálném čase, nikoliv z rozpisu, který je tam vytištěn půl roku,“ vysvětlil Ženatý. Druhá etapa dopravního systému by mohla být spuštěna do provozu v roce 2012.

V budoucnu by bylo podle Ženatého vhodné, aby město provedlo vyhodnocení první etapy projektu a zjistilo, zda je navádění na volná parkovací místa efektivní. „Systém ale zatím funguje necelé tři měsíce a ještě v době prázdnin, takže v tuto chvíli asi nemá smysl to ověřovat. Na druhé straně si myslím, že bychom určitě měli po půl roce nebo roce vyhodnotit, jestli ten systém přispívá k tomu, aby parkoviště byla vytíženější než dřív.“