Jižní spojka – od kamionů k autobusům a zase zpátky?

Praha – Po otevření jihozápadní části vnějšího Pražského okruhu začne platit zákaz vjezdu pro kamiony na souběžné části vnitřního tzv. Městského okruhu – Jižní spojku a Barrandovský most – a radiální ulici K Barrandovu. Po uvolněném pravém pruhu Jižní spojky má začít jezdit nová autobusová linka. Sdružení automobilových dopravců je ale přesvědčeno, že takový odklon způsobí vážné dopravní problémy u křižovatky, kde budou kamiony najíždět na nově otevřený okruh, a chtějí, aby Městský okruh zůstal pro nákladní dopravu otevřen. Magistrát návrat kamionů na Jižní spojku zcela nevyloučil, kdyby se černé předpovědi vyplnily.

„Sjezd na Spořilově a nájezd u obchodního centra Chodov jsou místa, kde mohou vznikat kolizní situace. Druhý důvod je, že trasa je třikrát delší – místo třinácti kilometrů nákladní vozidla ujedou 36 kilometrů,“ uvedl Vojtěch Hromíř, zástupce generálního tajemníka Sdružení autodopravců Česmad.

Radnice Jižního města sice není nadšena z vyhlídky na případný přesun kolon, které se dnes tvoří u sjezdu na Jižní spojku, k Chodovu, přesto se zákazem pro kamiony souhlasí. Líbí se jí totiž nápad na zklidnění oblasti kolem Jižní spojky.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Plánovaný zákaz zatím nechce odvolat ani magistrát, který je přesvědčen, že argumenty autodopravců jsou zástupné a společnosti zkrátka chtějí obelstít mýtný systém. „Pražský okruh zapadá do sítě zpoplatněných silnic, kde se platí mýto – to jim asi vadí,“ podotkl Miroslav Rajchart z magistrátního dopravního odboru.

Zároveň ale magistrát bude po zprovoznění Pražského okruhu sledovat intenzitu dopravy na Spořilovské spojce a dálnici D1. Pokud se obavy dopravců vyplní, je ochoten jednat o částečném vrácení kamionů na Jižní spojku.