Ve Šternberku bude závodit na 200 veteránů

Šternberk (Olomoucko) - Dvě stovky nablýskaných veteránů zaplní od pátku do neděle Šternberk na Olomoucku, kde se bude konat tradiční závod Ecce Homo Historic. Historická auta a motocykly však budou i na jiných místech regionu, už v pátek totiž veteráni vyrazí na spanilou jízdu krajem. Podle ředitele závodu Stanislava Orsága se zájem o akci zvyšuje a letošní počet přihlášených je rekordní. Závody Ecce Homo Historic se konají od 80. let minulého století. Pro letošní rok pořadatelé snížili startovné a připravili atraktivnější program pro závodníky.

V pátek dopoledne se zhruba 30 posádek vydá na Rallye Ecce Homo. „Veteráni se zapojí do běžného provozu, pojedou po trase, kterou předem neznají. Cestou musí splnit úkoly, čeká je ale třeba i prohlídka památek a podobně. Pro závodníky je to zábava,“ uvedl Orság.

V sobotu dopoledne se veteráni představí veřejnosti na výstavě v centru Šternberka v Radniční ulici. Lidé si budou moci prohlédnout všechny přihlášené účastníky, tedy asi 80 motocyklů a 120 automobilů. Nejstarším vozem je automobil Panhard Levassor Seaton z roku 1912. Podle Orsága tyto vozy patří k nejkrásnějším a také nejcennějším veteránům. Mezi motocykly bude nejstarší Harley Davidson J25 z roku 1925. Naopak nejmladší jsou vozy a motocykly z 80. let minulého století.

Své síly vozidla naostro poměří v neděli při jízdě pravidelnosti na zkrácené trati Ecce Homo. I tak budou muset veteráni zvládnout hned třikrát trasu dlouhou zhruba 4,8 kilometru.