Muzeum historie Němců v Čechách se otevře v roce 2012

Praha – První české muzeum dějin a kultury německy mluvících obyvatel v Česku se návštěvníkům otevře poprvé v polovině roku 2012. Sídlo bude mít v rekonstruované budově společně s městským muzeem v Ústí nad Labem. Expozice zmapuje historii Němců v Česku od 13. století, tedy druhé vlny osidlování českých zemí, až po současnost. K záměrům tvůrců patří vedle osvětové funkce muzea i jeho mezinárodní dosah.

Společnost Collegium Bohemicum, která muzeum tvoří, předeslala, že půjde o první stálou expozici mapující život a historii Němců na českém území. Ředitelka společnosti Blanka Mouralová dnes novinářům řekla, že se zapomíná na přítomnost německých spoluobyvatel, jejichž soužití s Čechy tragicky završila druhá světová válka.

„Němci zanechali svou stopu v českých zemích snad ve všech oborech lidské činnosti a mnoho odborníků má dnes dojem, že je na čase i tuto část dějin jejich oboru zpracovat,“ uvedla ke koncepci Mouralová. Cílem je osvěta a odstraňování předsudků v české, německé i rakouské společnosti. Podle kunsthistoričky Mileny Bartlové přinese muzeum i výsledky dvaceti let svobodného bádání.

Těžištěm dvoupatrové expozice s výstavní plochou o rozloze 1 500 metrů čtverečních mají být originální předměty a doprovodná interaktivní technika. Muzeum vzniká mimo jiné díky městu Ústí nad Labem, Evropské unii, Česko-německému fondu budoucnosti, Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, ústavu saské historie a dalším odborníkům a historikům.

Rekonstrukce budovy ústeckého muzea stojí 365 milionů korun, další miliony stojí nákup a správa sbírkových předmětů. V příštím roce a v roce 2012 má jít na přípravu expozice 30 až 50 milionů korun. Novou kulturní instituci podpořilo také ministerstvo kultury a jeho šéf Jiří Besser (TOP 09).