Plzeňský kraj přestal proplácet zdravotnické poplatky

Plzeň – Zdravotnické poplatky už proplácí pouze Středočeský kraj. Zastupitelé Plzeňského kraje dnes totiž potvrdili květnový návrh sociálnědemokratických radních stopnout proplácení ve svém regionu. Ostatní kraje přestaly za pacienty hradit poplatky už v červnu, mimo jiné kvůli výhradám Evropské komise. Na západě Čech se přitom držel model, který jako jediný v rámci zákonných regulí ministerstvo vnitra nezpochybnilo. K tomutu systému již před časem přešel i Středočeský kraj.

Poplatky vracel kraj zpětně pacientům, kteří byli ošetřeni v některém z krajských zdravotnických zařízení nebo na pohotovosti, poplatky tam zaplatili a o jejich vrácení písemně požádali. Radní pak žádosti zpětně schvalovali a peníze posílali lidem bankovním převodem nebo složenkou. Vyšší částky posílali hned, nižší se postupně sčítaly. Posílaly se po půlroce nebo nejnižší sumy na konci roku.

Za zhruba rok a půl kraje vedené sociálními demokraty vydaly za poplatky přes 716 milionů korun. Plzeňský kraj loni od února do konce roku zaplatil 7,6 milionu, letos zatím radní schválili ke konci května téměř čtyři miliony. „V září bude rada schvalovat poplatky za červen a červenec. Pokud je všechny schválí, celková suma za rok 2010 bude 5,296 milionu korun,“ vyčíslil radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Kraj vedený ČSSD poplatky lidem v souladu s předvolebním stranickým slibem vracel, nakonec se rozhodl od toho ustoupit. Radní k tomu vedlo zejména neformální doporučení Evropské komise, podle níž je vracení poplatků jen části pacientů porušením práv občanů. Hejtmanství také požádalo o názor Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. I podle jeho stanoviska je vracení poplatků pouze pacientům krajských zdravotnických zařízení diskriminující. Stejný názor získal kraj také z právní analýzy, kterou si nechal zpracovat.

Pacientka u lékaře
Zdroj: ČT24