Armádní rozpočet ČR patří v NATO k nejnižším a stále klesá

Praha – Česká armáda dostane příští rok jen něco málo přes polovinu toho, kolik se vláda zavázala poskytovat vojsku při vstupu do NATO. Před deseti lety se počítalo s osmdesáti miliardami, po seškrtání ale zbyla jen polovina. Ministr Alexandr Vondra před poslanci výboru pro obranu a bezpečnost varoval, že český armádní rozpočet patří v porovnání k HDP k nejnižším v alianci a dál už škrtat nelze.

Rok od roku vydává Česká republika na obranu stále méně prostředků. Na příští rok je jen 1,15 setin HDP a škrty navíc nemusí být konečné. NATO požaduje dvě procenta, výhled na rok 2012 je ale ještě nižší. Splátky za dohodnuté nákupy pohltí osm z devíti miliard určených na investice. Smlouvy se ale jen tak vypovědět nedají. „Nemá cenu přehodnocovat tam, kde by změna smluvních vztahů přinesla další náklady pro stát,“ upozornil Vondra.

Každým rokem navíc rostou i náklady na kontingent v Afghánistánu. Přesto se počítá s dalším posílením, výrazně se naopak omezí mise v Kosovu. Výcviku pozemních jednotek by se škrty v armádě sice dotknout neměly, podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka se ale uvažuje o některých opatřeních v oblasti letectví.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Většina států NATO sice podmínky aliance neplní, Česko je ale na posledních místech žebříčku, za ním je už jen Itálie a Lucembursko. „Předpokládám, že to bude předmětem zájmu a pozornosti teď na podzim, až bude první ministerská rada,“ domnívá se Vondra.

Výdaje na nasazení v zahraničních misích
Zdroj: ČT24