Lídrem VV v Chodově je bývalý pravicový extremista

Praha – Zajímavou minulost má za sebou lídr Věcí veřejných (VV) pro říjnové komunální volby v Chodově na Sokolovsku Ladislav Paštéka. Býval totiž členem extremistické ultrapravicové Národní strany (NS) a také polovojenské organizace Národní garda, která s NS spolupracovala. Informovalo o tom Právo. Paštéka NS za extremistickou stranu nepovažuje, programy NS a VV jsou prý téměř stejné. Místním funkcionářům ani předsedovi strany Radku Johnovi extremistická minulost jejich kolegy nevadí.

Stanovy VV politickou minulost svých členů řeší jen v případě, že dotyčný byl členem komunistické strany. „Vím, že nebyl v KSČM,“ řekla karlovarská poslankyně Jana Suchá, která je lídrem VV v kraji. „U nás nic neporušil, takže nevidím důvod měnit v Chodově naši kandidátku,“ dodala.

Národní strana se přitom nikdy netajila svými odsuzujícími stanovisky například k národnostním menšinám, imigrantům nebo homosexuálům. „Národní strana ultrapravicovou a extremistickou stranou nebyla,“ řekl Paštéka. Na dotaz, zda s přechodem k VV některé názory změnil, uvedl, že to nebylo potřeba. „Ať si každý zkusí porovnat programy obou stran a zjistí, že je to skoro to samé. Je třeba se ale na ty věci dívat bez zášti,“ uvedl Paštéka. Z programu Věci veřejných ho prý oslovila třeba část věnovaná sociální politice, zneužívání sociálních dávek nebo nepřizpůsobivým občanům a boji proti korupci.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Paštéka přitom nebyl pouze jejím řadovým členem, ale aktivně se podílel na její činnosti a vloni kandidoval na 20. místě v evropských volbách. Podle svých slov ale ve straně jen provozoval internetové rádio. Přímo na Karlovarsku byl Paštéka členem takzvané Národní gardy, která hlídkovala v před základní školou v karlovarské čtvrti Drahovice, kde došlo ke sporům romských obyvatel místní ubytovny s lidmi z okolí.

Předseda Věcí veřejných Radek John s odvoláním Paštéky z prvního místa kandidátky nepočítá: „Tam bychom se museli dozvědět o nějakém etickém přešlapu. Ale člověk, který pochopil, že extremistická strana není to správné, a podporuje program Věcí veřejných, tak proč ne,“ vysvětluje předseda Věcí veřejných.