Ambasády v Iráku a Pákistánu zůstanou pod dohledem policie

Praha - Čeští policisté budou i nadále hlídat riziková velvyslanectví v Iráku a Pákistánu, ministr vnitra Radek John (VV) tak ustoupil od plánovaných škrtů a na ostrahu těchto ambasád dá 40 milionů korun. John se na tom podle svých slov dohodl s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Ministerstvo zahraničí rozhodnutí přivítalo, policii o tom zatím nikdo neinformoval. Informaci přinesly Lidové noviny.

Policejní prezident Oldřich Martinů v srpnu oznámil, že policie ambasády dál střežit nebude, protože to nevyplývá ze zákona a protože potřebuje ušetřit. Ministerstvo zahraničí na to reagovalo prohlášením, že velvyslanectví v Iráku a Pákistánu je bez policejní ostrahy nepředstavitelné.

„Našli jsme peníze jinde, abychom mohli ambasády chránit,“ uvedl John, ale podrobnosti odmítl prozradit s tím, že peníze pocházejí z neveřejné části rozpočtu. „My zatím takovou informaci oficiálně nemáme, takže na to prozatím ani nemůžeme reagovat,“ sdělila listu Veronika Hodačová z policejního prezidia.

V roce 2008 zemřel při teroristickém útoku velvyslanec Ivo Žďárek

„Ministerstvo zahraničních věcí velice vítá vstřícný postoj ministerstva vnitra, neboť otázka zajištění bezpečnosti našich diplomatů v těchto zemích je pro nás zásadní,“ uvedlo ministerstvo.

Irák je považován za nebezpečnou zemi, protože Bagdád je častým terčem teroristů, atentáty ale hrozí i v Pákistánu. V Islámábádu zemřel v roce 2008 při teroristickém útoku český velvyslanec Ivo Žďárek.