V Ústeckém kraji při nehodách umírá hodně cyklistů

Ústí nad Labem - Vyšší počet tragických nehod cyklistů zaznamenali policisté v letošním roce v Ústeckém kraji. Podle krajského velitele dopravní policie Jiřího Ušáka během prvních sedmi měsíců roku v kraji zahynulo pět cyklistů. Loni, kdy policie ještě vedla společné statistiky za Ústecký i Liberecký kraj, bylo za celý rok v obou regionech sedm mrtvých cyklistů.

Podle Ušáka je počet mrtvých cyklistů vysoký i ve srovnání s jinými úmrtími při dopravních nehodách. Za stejné období totiž na silnicích zahynul jen jeden motorkář a 17 řidičů osobních automobilů. Počet mrtvých při nehodách v kraji přitom letos klesá, bylo jich celkem 38, o šest méně než za stejné období loňského roku.

Většinu tragických nehod si podle Ušáka zavinili sami cyklisté. Neumějí se prý v silničním provozu řádně chovat a nejsou dostatečně opatrní. Uvedl, že při jedné z nehod zemřel německý cyklista, který do zatáčky vjel vysokou rychlostí a vyletěl deset metrů z komunikace. V jiném případě prý cyklistka, která jela správně ve skupině cyklistů v řadě za sebou, z ničeho nic vybočila a střetla se s okolo jedoucím vozidlem.