ČSSD jde do voleb v Praze s heslem „méně chamtivosti v pražské politice“

Praha - Pražská sociální demokracie představila dnes svůj program, se kterým se v hlavním městě utká o křesla zastupitelů. Voličům slibuje slušnou a otevřenou radnici, stavbu metra D nebo přehodnocení změn územního plánu ve prospěch zeleně. „Praha potřebuje zásadní změnu. Naším heslem je více slušnosti a méně chamtivosti v pražské politice,“ řekl kandidát ČSSD na primátora Jiří Dienstbier.

Pokud ČSSD uspěje ve volbách, chce klást důraz na veřejnou dopravu. „Praha potřebuje kvalitní, levnou, čistou, bezbariérovou a ekologickou veřejnou dopravu,“ řekl jeden z kandidátů Karel Březina. Za hlavní prioritu považuje zahájení stavby nové trasy metra D a odmítá privatizaci dopravního podniku. Slibuje také, že sociální demokracie nezdraží předplatné jízdného MHD. Nedostatek parkovacích míst hodlá vyřešit stavbou nízkonákladových parkovacích domů.

Strana dále chce, aby každá magistrátní zakázka měla veřejně dostupný takzvaný rodný list, který by dokumentoval všechny kroky radnice při jejím zadávání. Slibuje také přehodnocení změn územního plánu ve prospěch zeleně.

Brífink pražské ČSSD k volbám (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie je poslední parlamentní stranou, která v Praze oficiálně představila svůj volební program. Strana, která je v současné době v zastupitelstvu hlavního města v opozici, se chce zúčastnit sestavování budoucího vedení radnice, připouští ale i možnost setrvání v opozici. „I když se nám role favorita nepřisuzuje, možná bychom mohli sehrát roli černého koně,“ řekl volební lídr Dienstbier. Strana investuje do kampaně osm milionů korun.

Dienstbier mladší: Prahu je třeba sebrat kmotrům

O funkci primátora se v Praze uchází právník Jiří Dienstbier junior. Říká, že je potřeba Prahu sebrat kmotrům a vrátit Pražanům. Členem pražského zastupitelstva je už druhé volební období. Je stínovým ministrem spravedlnosti ČSSD a jeho mottem je „svoboda a důstojnost“.

Osobně chce Dienstbier více otevřít pražskou radnici občanům a zveřejňovat veškeré informace o rozhodovacích procesech. Občanským společnostem chce umožnit kontrolu dodržování právních a etických pravidel a naslouchat jejich podnětům.