Většina lidí souhlasí s odvoláním Vesecké

Praha - Většina občanů České republiky souhlasí s odvoláním nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu agentury STEM. Odvolání se chystá navrhnout ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), zatím ale není jasné, kdy tak učiní. Vesecká je ve funkci od roku 2005. Průzkum se konal 9.-10. září, zúčastnilo se ho 679 lidí starších 18 let. Vesecká dnes v rozhovoru pro Český rozhlas Rádio Česko dala najevo, že se na odchod z funkce nepřipravuje.

Podle agentury STEM vyjadřuje souhlas s odvoláním Renaty Vesecké 61 procent lidí. Nesouhlas projevilo 23 procent respondentů, 16 procent dotázaných nemá na tuto záležitost žádný názor. Odvolání v největší míře schvalují příznivci KSČM a Věcí veřejných, relativně méně souhlasí sympatizanti Občanské demokratické strany. V otázce odvolání nejvyšší státní zástupkyně jsou o něco rozhodnější muži než ženy. Výrazně s jejím odvoláním souhlasí lidé s vysokoškolským vzděláním, věk nehraje významnou roli.

Vládní strana Věci veřejné požaduje odvolání Vesecké do podzimních voleb. Ministr Pospíšil ale ještě neuvedl, kdy tuto změnu navrhne. Nástupcem Vesecké by se mohl stát Pavel Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství, který je zároveň českým zástupcem v Eurojustu, což je jedna z institucí EU, jež zařizuje právní spolupráci mezi členskými zeměmi.

Vesecká dnes Rádiu Česko řekla, že je právem ministra spravedlnosti předložit vládě návrh na odvolání nejvyššího státního zástupce. Nemá ale informace o tom, že by to Pospíšil mohl udělat třeba už příští týden: „Státní zástupci nikdy nemohou být ovlivňováni veřejným míněním, přáním politiků a podobně.“ Odmítla zároveň sdělit, kde by pracovala, kdyby nakonec opravdu odvolána byla. Jednoznačně nevyloučila, že by se věnovala politice. Uvedla k tomu rčení „nikdy neříkej nikdy“. V advokátní kanceláři, kde působí exministr Pavel Němec, s nímž některá média Veseckou spojují, pracovat podle svých slov nebude.

Renata Vesecká
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK