Týden urologie varuje před nenápadným zabijákem

Praha – V Česku zemřou každý den v průměru čtyři muži na rakovinu prostaty. Nemoc nemá v počátcích žádné příznaky, proto ji muži v prvním stádiu často podcení a k lékařům se dostávají pozdě. Letošní týden urologie tak chce vyburcovat starší muže k pravidelným kontrolám a ty mladší chce upozornit, že je zase ohrožuje rakovina varlat.

U rakoviny prostaty by si měli dát pozor hlavně muži starší 50 let: „Každý muž, který se dnes narodí, má 17procentní pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prostaty, a asi tříprocentní pravděpodobnost, že na toto onemocnění zemře,“ varuje přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno profesor Dalibor Pacík, předseda projektu Europa Uomo CZ. Uomo znamená italsky muž, právě na muže se projekt zaměřuje. 

V Česku je každoročně odhaleno asi 3500 nových případů rakoviny prostaty a kolem 1350 mužů na ni umírá. Nemoc je tak třetí nejčastější příčinou úmrtí muže na zhoubný nádor a počet nových onemocnění stále roste. Mnoho životů přtom může zachránit prevence, která ani není drahá. Jedno vyšetření vyjde na 150 korun a pokud už má pacient potíže, tak ho hradí pojišťovna. 

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

U řady mužů se rakovina prostaty rozvíjí pomalu a nezpůsobuje žádné potíže až do doby, než se rozšíří mimo prostatu. Zhoubnému nádoru prostaty nelze předcházet, ale lékaři ho umí odhalit včas, kdy je léčba účinnější. Týdny urologie proto apelují nejen na samotné muže, ale taky na jejich partnerky, které jsou často první, jež potenciální nádory jako první objeví, a mohou své partnery k vyšetření přemluvit. Zhoubný nádor prostaty se léčí operací nebo ozářením. Hormonální léčba u pokročilého karcinomu prostaty je účinná, důležité je její správné načasování. 

Prostatická žláza může být postižena karcinomem prostaty, nezhoubným zbytněním prostaty a zánětem prostaty. Všechna tři onemocnění jsou nezávislá, můžou postihnout jednoho muže, a to současně i postupně. Více než polovina starších 50 let má urologické problémy v důsledku nezhoubných onemocnění. Asi třetina padesátníků pak kvůli zbytnění prostaty potřebuje léky nebo operaci. Mezi příznaky zbytnění patří třeba slabý proud moči nebo časté močení. Komplikacemi jsou akutní zástava močení, nárůst zbytkového množství moči, které muž neumí vytlačit, infekce, močové kameny a podobně.