Dráhy chtějí nakoupit 46 nových vlaků

Praha – Výběrové řízení na nákup 46 ucelených jednotek – 15 elektrických a 31 motorových – připravují České dráhy. Celkem za ně chtějí zaplatit přibližně 5 miliard korun. Nové vlaky mají jezdit na regionálních spojích v Ústeckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém, Karlovarském, Libereckém, Plzeňském, Středočeském a Zlínském kraji a vytlačit z kolejí staré nepohodlné motorové vozy i neúsporné soupravy dvou či tří vagonů s lokomotivou.

Elektrické jednotky za celkové 2,1 miliardy korun, které budou jezdit v Olomouckém kraji a v severních a východních Čechách mají být dodány do konce roku 2013. Jezdit budou po hlavních tratích až 160kilometrovou rychlostí. Nové dvoučlánkové motoráky za 2,6 miliardy korun, které budou jezdit po kolejích šesti regionů mají dosahovat až 120kilometrové rychlosti a celá série má být hotova na jaře 2013. Všechny nové soupravy mají být nízkopodlažní, klimatizované, vybavené audiovizuálním informačním systémem a posuvnými dveřmi ovládanými tlačítky.

Po uzavření desetiletých smluv na zajištění regionální dopravy ve všech krajích začaly dráhy připravovat nákupy nových vlaků, které jsou přímo určeny pro jednotlivé regiony. Zatím uzavřely smlouvu na nákup 33 dieselových jednotek pro Vysočinu a Liberecký kraj. Výběrové řízení, jehož přípravu nyní České dráhy oznámily, má vyústit v nejrozsáhlejší nákup regionálních vlaků v historii ČD.

Celkový objem letos vypsaných soutěží na nové vlaky pro kraje má být zhruba devět miliard. Dráhy shánějí také dodavatele nových dvoupodlažních elektrických vlaků, které by doplnily flotilu známých jednotek City Elefant jezdících v Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji a v Praze. Současně chtějí pokračovat v rekonstrukcích červených dvounápravových motorových a přípojných vozů řady 810 na jednotky Regionova.

Předváděcí jízda RS1 v Jihlavě
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK