ČR, Německo a Polsko společně požádají o peníze EU na povodně

Praha - Česko, Německo a Polsko společně požádají o peníze z fondu Evropské unie na škody po posledních povodních. Řekli to premiéři Saska a ČR Stanislaw Tillich a Petr Nečas po jednání v Praze. Hranici pro čerpání představuje škoda nad 21 miliard korun, které Česko samotné nedosáhlo, letní povodně ale zasáhly i sousední země. V součtu ale škody této částky dosahují.

„Dohodli jsme se, že podáme třístrannou žádost o krytí škod po záplavách,“ řekl Tillich novinářům. „Území, které povodně zasáhly, je relativně malé, ale zasahuje tři státy,“ dodal Nečas. Jak vysokou částku by mohly z fondu EU získat, o tom se podle obou politiků jedná.

Celkové škody po letních záplavách na severu Čech podle dosavadních údajů přesáhly deset miliard korun, srpnové povodně jsou tak v Česku třetí nejničivější od roku 1997. Postižen byl především Liberecký kraj, ale také Ústecký. Velká voda zasáhla i sousední Polsko a Německo. Nečas o tom, že Praha chce se Saskem a Polskem společně zažádat o příspěvek z EU na uhrazení škod po letních povodních, mluvil už dříve.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Bleskové povodně, které před měsícem postihly Liberecký kraj, si vyžádaly pět lidských životů. Postiženo bylo 80 měst a obcí, což je více než třetina kraje. Velká voda zničila silnice a mosty, na 2 000 lidí vyhnala z jejich domovů. Voda vzala také sedm domů, hlavně v Raspenavě a Heřmanicích. Dalších 55 muselo být strženo nebo je demolice čeká. Částečná demolice se dotkne ještě 52 domů, další čtyři statici sledují.

Premiéři řešili i policejní kontroly a dopravní spojení

Tillich s Nečasem hovořili také o policejních kontrolách v Sasku a Bavorsku, na něž si někdy Češi při svých cestách stěžují, protože jim připadají nepřiměřené. Situaci by podle obou premiérů měla vyřešit lepší spolupráce české a německé policie, protože kriminalita existuje na obou stranách hranice, uvedl Tillich. Německé orgány v minulosti českou kritiku odmítaly a kontroly označily za účinný prostředek ke snižování kriminality v pohraničí. Sasko se v poslední době potýká například se zvýšeným počtem krádeží aut.

Tématem schůzky byla také přeshraniční dopravní a energetická infrastruktura. Podle Nečase by bylo žádoucí propojení plynovodu a ropovodu na obou stranách hranice. Premiéři rovněž podpořili uspořádání vědecké konference o těžbě hnědého uhlí. Prioritou podle nich zůstává dostavba dálnice do Berlína na českém území a rozvoj železničního spojení mezi Prahou, Drážďanami a Berlínem. Tillich uvedl, že se již blíží otevření zastoupení Saska v pražském Lužickém semináři, který se bude využívat jako saský informační dům.