Dřevěnou budku u dálnice odpálila šestice mužů ze zábavy

Ostrava - Policie zadržela šest mladíků, kteří na začátku července vyhodili do povětří dřevěnou boudu blízko ostravské části dálnice D1. Dva z nich už obvinila. Hrozí jim až tři roky vězení. Skupinka odpálila budku ze zábavy. Oslavovali předtím narozeniny a rozhodli se vyzkoušet imitační vojenskou výbušninu. Exploze objekt úplně zničila, jeho části byly rozmetány do okolí několika desítek metrů a z původní stavby zůstal pouze dřevěný skelet. V boudě bylo zařízení na regulaci hladiny vodní nádrže, škoda je vyčíslena na 50 tisíc korun.

Dva muže ve věku 27 a 25 let policie obvinila z trestných činů poškození cizí věci a poškození obecně prospěšného zařízení. Starší muž měl zkušenosti s výbušninami. Použitá výbušnina imituje výbuchy vojenské techniky, například dělostřeleckého granátu. Druhý muž mu při odpálení pomáhal. Ostatní se jen dívali.

Muži odpálení výbušniny litují, škodu chtějí uhradit

„Jeden z nich tehdy slavil narozeniny, popíjeli společně alkohol. Jeden byl navíc fandou do sestrojování ohňostrojů, doma měl výbušninu. Rozhodli se ji vyzkoušet. Jednalo se v podstatě o klukovinu. Chtěli vyzkoušet, co výbušnina udělá,“ uvedl vedoucí oddělení násilné trestné činnosti ostravské policie Radim Bena. 

Muži odpálení výbušniny litují, škodu chtějí uhradit. Policisté prověřovali i verze, že chtěl někdo vyhrožovat společnosti, které bouda patřila nebo jestli se někdo nepřipravuje na atentát.