Revoluční léčba vysokého tlaku může státu ušetřit miliardy

Praha – Lékaři už vědí, jak trvalé snížit vysoký krevní tlak a zbavit tak pacienty povinnosti polykat hrsti léků denně. První experimenty provedli loni v Austrálii, Německu a Polsku. V pražské Nemocnici Na Homolce už metodu úspěšně vyzkoušeli na patnácti Češích. Nový postup by tak mohl ulevit nejen pacientům, ale i zdravotnickému systému. Léčba vysokého tlaku totiž ročně stojí miliardy korun. Během následujících měsíců odborníci rozhodnou, pro které pacienty je nová metoda nejvhodnější, do jednoho roku by se pak mohla objevit i v běžné praxi.

Lékaři už delší dobu vědí, že klíčem ke snížení hypertenze jsou ledviny. Dokáží totiž skrze látky, jež produkují, donutit tělo, aby napětí v tepnách zvýšilo. Bylo ale potřeba zjistit, jak vylučování látek ovlivnit. Lékaři nyní úspěšně zkouší metodu, která to umí. Pacientovi v celkové anestezii najdou v tepně těsně před ledvinami nervová vlákna, která aktivitu ledvin ovlivňují.

Když přesné místo lokalizují, vypálí ho. „Působením energie zničíme vlákna, která abnormálně aktivují organismus tak, že pacient pak má zvětšený krevní tlak,“ objasnil primář kardiologie z Nemocnice Na Homolce Petr Neužil. Janu Liškovi tak vrátila hodina na sále hodnoty krevního tlaku opět k normálu. Posledních sedm let přitom bral až deset pilulek denně. „Věřím, že to bude lepší, že budu moci zase lépe sportovat,“ řekl ČT.

Po operaci se stav pacienta poměrně rychle lepší. Podle Neužila tak může nemocný brzy snížit dávkování, nebo léky dokonce postupně vysadit. Nová metoda navíc vysoký tlak definitivně vyřeší, což léky nedokážou. Ročně jdou ze zdravotního pojištění na léky pro lidi s vysokým krevním tlakem miliardy. Jen v České republice se jich s touto diagnózou léčí na milion.

Vyšetření u lékaře
Zdroj: ČT24