Příspěvek na péči pobírají hlavně senioři, Drábek ho chce snížit

Praha - Příspěvek na péči v první skupině pobírají podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) hlavně senioři, kteří sociální služby nakupují jen málo. Na republikovém sjezdu Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) proto dnes uvedl, že trvá na snížení příspěvku z 2000 na 800 korun. Zároveň chce zrušit sociální příplatek, rodiny pečující o postižené dítě ale podle něj dostanou finanční kompenzaci. Podle předsedy rady Václava Krásy ale kompenzace rodinám nenahradí finanční ztráty způsobené zrušením příplatku, některé rodiny mohou přijít až o 10 tisíc korun. Rada chce proto apelovat na zákonodárce, aby plánované změny zvážili.

„Tento krok mě netěší, není mi příjemný a velmi těžko se mi před vámi obhajuje,“ prohlásil Drábek ve svém vystoupení na sjezdu zdravotně postižených. Ze státního rozpočtu ale jde na zdravotně postižené 25 miliard korun ročně a tuto částku už podle něj nelze navýšit.

V první skupině pobírá příspěvek asi 100 tisíc lidí, z toho přes 70 procent jich je starších 65 let. Tito lidé ale často peníze nevyužívají na nákup sociálních služeb. Drábek jej chce proto snížit z 2000 na 800 korun, což by přineslo úsporu 1,5 miliardy. Kromě snížení příspěvku na péči chce rezort uspořit další dvě miliardy zrušením sociálního příplatku. Opatření se ale dotkne i některých rodin pečujících o dítě se zdravotním postižením nebo vnitřním onemocněním. Jde přitom o rodiny, které zpravidla nedosáhnou na podporu ze zákona o sociálních službách.

Podle Krásy tak některé rodiny přijdou o tisíce korun měsíčně. „Kompenzace nenahradí ztráty těch rodin,“ komentoval plány ministerstva. Ve čtvrtek proto chtějí na sjezdu projednat postup, jak snižování peněz pro zdravotně postižené zabránit.