V Plzni budou mít novou vlakovou linku

Plzeň - Od nového jízdního řádu zřídí Plzeňský kraj novou metropolitní vlakovou linku, která obslouží okraje Plzně i její centrum. Plzeňská linka, která bude dlouhá 34 kilometrů, povede z Blovic na jihu Plzeňska do Kozolup na sever od Plzně. Bude mít dvouhodinový takt a pokud se osvědčí, o rok později pojede po hodině. Je to příspěvek kraje k celodennímu odlehčení dopravy v Plzni i v příměstských oblastech, uvedl krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer.

„Bude to takové plzeňské povrchové metro bez přestupů na MHD,“ dodal. Kraj na nové spoje přidá ze svého navíc 5,5 milionu korun. Na trase budou od 12. prosince jezdit dvě až tři nové motorové soupravy Regionova. Budou nízkopodlažní, bez problémů do nich nastoupí invalidé, vozíčkáři i rodiče s kočárky, pokud pro ně má stanice upravené nástupiště, dodal radní. Na úseku Plzeň-Kozolupy jsou díky pokračující výstavbě III. koridoru z Plzně do Chebu rekonstruovány všechny nástupní plochy.

Linka, která má kromě obou konečných dalších deset stanic, pojede přes uzlové hlavní nádraží v Plzni a obslouží další železniční zastávky v Plzni-Koterov, Jižní předměstí, Zadní Skvrňany a Křimice. Je zařazena do systému integrované dopravy Plzeňska. Cestující tam mohou platit čipovou Plzeňskou kartou na úhradu MHD a služeb, kterou od ledna 2005 využívají Plzeňané i lidé z okolí jezdící do krajského města za prací nebo do školy.

V Plzeňském kraji dostane železnice příští rok o osm milionů více. Více než dvě třetiny spolkne nová metropolitní vlaková linka, která obslouží krajské město a jeho okraje. Další dva miliony korun navíc zaplatí kraj kvůli tomu, že stát vydá méně peněz jako podíl k zajištění základní dopravní obslužnosti.