Soud potrestal žalobkyni, že zpozdila pátrání po uprchlém Tauchenovi

Brno - Nejvyšší správní soud v Brně potrestal plzeňskou státní zástupkyni Stanislavu Procházkovou za průtahy v pátrání po uprchlém vězni Pavlu Tauchenovi. S pistolí v ruce mu loni pomohla utéct manželka. Policie chtěla sledovat její mobilní telefon, a dvojici tak lokalizovat. Procházková však jako státní zástupkyně, která měla ten den službu, odložila zpracování návrhu pro soud na následující den. Kárný senát jí za to snížil plat o deset procent na tři měsíce.

V neprospěch Procházkové dnes vypovídal policista, který pátrací operaci řídil. Nejdřív se prý státní zástupkyni nemohl asi dvě hodiny dovolat. Když ji díky urgenci přes její nadřízenou zastihl, řekla mu údajně, ať návrh na sledování mobilního telefonu přinese na státní zastupitelství druhý den ráno.

Procházková nebyla k zastižení v době, kdy už zprávy o útěku vězně visely na zpravodajských serverech, policisté kontrolovali na silnicích auta v Plzeňském i Karlovarském kraji a hlídali místa, kam podle nich Tauchen mohl mířit. „Všichni byli na nohou a jediný, kdo nekonal, bylo krajské státní zastupitelství, respektive státní zástupkyně,“ řekla dnes u soudu nadřízená Procházkové, krajská státní zástupkyně Marie Poláková. Navrhovala přísnější trest, dvacetiprocentní snížení platu na šest měsíců.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Procházková se dnes u soudu nevyjádřila, její obhájce však tvrdil, že policie měla na svých požadavcích důrazněji trvat. Argumentoval i tím, že návrh na sledování mobilního telefonu neměli policisté připravený; zpracovali ho až v noci na následující den. Manžele policie vypátrala hned druhý den po útěku na Strakonicku. Tauchen spáchal sebevraždu, jeho ženu policie při zákroku postřelila. Tauchenová pak dostala u soudu za osvobození vězně dvouletou podmínku.