Pražský okruh se otevře v termínu, zákaz kolaudace soud zrušil

Praha – Městský soud v Praze zamítl předběžné opatření, kterým chtěla firma Greyhound zabránit kolaudaci a otevření jihozápadní části Pražského okruhu. Podle soudu žalující společnost dostatečně neupřesnila, jakou újmu utrpěla údajnou černou stavbou. Greyhound podala na státní Ředitelství silnic a dálnic dvě žaloby a tvrdí, že část obchvatu vznikla načerno v rozporu s územním plánem.

„Žalobce měl specifikovat, která konkrétní vážná újma mu kolaudací hrozí. To neudělal, proto byl návrh předběžného opatření zamítnut,“ zdůvodnila rozhodnutí soudu jeho mluvčí Martina Lhotáková. Návrh na vydání předběžného opatření, jehož autor chce uspět, musí být podle mluvčí vždy co nejurčitější.

Společnosti Greyhound patří pozemky, které chtělo ŘSD pro stavbu okruhu použít. Po delších majetkových sporech se státní organizace rozhodla novou rychlostní silnici postavit tak, aby sporné pozemky obešla. Firma tvrdí, že takové řešení odporuje územnímu plánu, což ale ŘSD odmítá.

„Jsme rádi, že se potvrdilo, že provizorní řešení, které jsme zvolili, je v souladu se stavebním povolením,“ řekla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. O výkupu pozemků chce ale státní organizace s firmou dále jednat, neboť nemovitosti potřebuje pro další výstavbu okruhu směrem do Běchovic.