Na Svatém Kopečku se sešli Romové na tradiční pouti

Olomouc - Písně a modlitby v romském jazyce i netradičně pojaté kázaní bylo dnes slyšet v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Romskou pouť, která se konala už po dvanácté, navštívily stovky lidí z celé země včetně dětí nebo mladých rodin. Řada Romů známé poutní místo navštívila už po několikáté, aby využila příležitost setkat se opět po roce se svými přáteli.

Poutníci se už dopoledne setkali na Kartouzce, v místech pozůstatků kartuziánského kláštera nedaleko Dolan, odkud se na Svatý Kopeček vydali pěšky. Mše, kterou v bazilice sloužil řeckokatolický biskup Ladislav Hučko, začala krátce po poledni. Účastnil se jí například i kněz Jiří Rous z Brna, který s Romy dlouhodobě pracuje. Ten při bohoslužbě dokázal netradiční pohádkou nadchnout i ty nejmenší.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Podle Jany Březinové z olomoucké charity je zářijová akce už tradiční. Řada Romů má navíc příležitost se vidět s přáteli pouze jednou do roka, a to právě na pouti na Svatém Kopečku. „Většina zpráv o Romech v médiích je negativní. A tohle je pěkná akce, kdy se setkají, prezentují svoji kulturu a to, co je jejich vlastní,“ vysvětlila Březinová.

Po bohoslužbě se totiž poutníci mohli pobavit v ambitech za bazilikou, kde je čekala řada hudebních a tanečních vystoupení i program pro děti. Podle oslovených poutníků je ale zábava až na druhém místě. Důležitý je především náboženský rozměr a to, že velkou část poutníků tvoří mladí Romové a také děti.

„Když vidí od rodičů a dospělých, že o to máme zájem my, staří, tak na to ty děcka přijdou taky, že je to k něčemu dobré. Záleží taky na každé rodině, každém rodiči, jak si k tomu děcko vede,“ řekl Zoltán Somsi z Olomouce, který se zatím zúčastnil všech romských poutí na Svatém Kopečku.