Podzim je pro chodce tragický

Praha – Astronomický podzim se blíží. Ve čtvrtek 23. září nastane podzimní rovnodennost – dny budou stejně dlouhé jako noci. A právě toto období je nejhorší pro chodce. Každý rok se od začátku podzimu až ztrojnásobí počet usmrcených lidí po srážce autem. Na vině je nejen neopatrnost, ale v této části roku hlavně špatná viditelnost chodců.

Jen loni auta srazila a usmrtila v česku 157 lidí. Letošní čísla nejsou lepší: Od začátku roku zemřelo 80 chodců, přitom statisticky nejhorší období, tedy podzim, je teprve před námi. Na podzim totiž zpravidla každý den umře při dopravní nehodě jeden člověk. „Od roku 2008 narůstá počet smrtelných úrazů chodců, dá se říct, že každá pátá nehoda a každé páté usmrcení je právě usmrcení chodce,“ uvedl mluvčí ÚAMK Igor Sirota. „Je potřeba apelovat na řidiče, na chodce a všechny účastníky, že přece jen, už se nám zkracuje den a prodlužuje se zhoršená viditelnost, takže je potřeba používat reflexní prvky,“ vyzývá všechny účastníky silničního provozu šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Například modré oblečení ve tmě velmi splývá a řidič takového chodce zaregistruje na poslední chvíli. Důležité je dodržovat předepsanou rychlost, tj. v obci jet maximálně padesát kilometrů v hodině, pokud značky neurčují jinak. Při rychlejší jízdě už totiž není řidič schopen před přechodem pro chodce bezpečně zastavit. Při rychlosti šedesát kilometrů v hodině se brzdná dráha prodlouží právě o šíři přechodu.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Česku se dlouhodobě nedaří smutné statistiky zlepšovat. Například ve Švédsku umírá v přepočtu na milion obyvatel pět chodců, v Česku vyhasne životů 25. Kampaně typu Nemyslíš, zaplatíš či lepší zabezpečování přechodů bohužel příliš nepomáhají.