Pražský hrad přivítal českou a evropskou šlechtu

Praha – Před sedmi sty lety se stal Jan Lucemburský českým králem, během roku se k tomuto výročí konají různé oslavy a řada kulturních akcí. Na Pražském hradě se dnes při této příležitosti sešli zástupci českých i evropských šlechtických rodů – potomci krále Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Setkání bylo zahájeno mší svatou v Chrámu sv. Víta, pokračovalo zastavením u hrobů českých králů ve svatováclavské kapli a u hrobu sv. Ludmily v bazilice sv. Jiří.

Statečný bojovník a velký diplomat Jan Lucemburský, kterému se někdy také přezdívalo král cizinec, usedl na trůn jako desátý český král v roce 1310 po vymření Přemyslovců. „To nebyl pouze nástup jednoho krále na český trůn, ale byl to impuls pro nové utváření celých evropských dějin. V řadě evropských zemí si to uvědomují a během celého roku probíhá velké množství akcí, které toto datum připomínají,“ uvedla spoluorganizátorka setkání Nina Nováková.

Jednou ze slavnostních událostí je i dnešní setkání potomků českého panovníka a jeho manželky Elišky Přemyslovny na Pražském hradě. „Je to pocta setkat se na Pražském hradě s potomky Přemyslovců, je to milé,“ prohlásil účastník setkání Tomáš Černín a další z přítomných šlechticů Jaroslav Lobkowicz doplnil: „Je to příjemné zpestření neděle. Jsou tady lidé, které většinou znám, ale nevidíme se tak často. Občas se setkat je docela dobré.“

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

Zástupci modré krve uctili památku svých předků na mši v katedrále sv. Víta, navštívili také svatováclavskou kapli nebo hrob svaté Ludmily. Zítra budou pokračovat až ke kořenům českých dějin, zavítají totiž do Staré Boleslavi, kde je nejstarší poutní místo v Čechách a kde byl také zavražděn svatý Václav.

Pražský hrad přivítal zástupce českých i evropských šlechtických rodů.
Zdroj: ČT24