Ústavní soud odmítl stížnost v kauze bytů OKD

Praha - Ústavní soud odmítl stížnost společností RPG Industries a její dceřiné firmy RPG Byty proti části usnesení Poslanecké sněmovny v kauze bývalých bytů OKD. Poslanci totiž vládě doporučili podat návrh na předběžné opatření, jež by znemožnilo společnostem nakládat s byty jiným způsobem, než je přednostně nabídnout nájemníkům k prodeji. Tím podle stížnosti porušili řadu principů a základních práv. Ústavní soud ale rozhodl, že poslanci nezasáhli do nezávislosti soudního rozhodování.

Podle Ústavního soudu je sporné usnesení Poslanecké sněmovny spíše podnětem a má jen deklarativní a politický význam. Pro případné další soudní spory je podle ÚS „napadený výrok zcela bezcenný“. Proto ústavní soudci návrh na zrušení usnesení odmítli. „Jeho odstranění, kterého se stěžovatelky dožadovaly, nemůže dle názoru Ústavního soudu pro průběh a výsledek těchto řízení před obecnými soudy objektivně nic přinést,“ uvedla mluvčí ÚS Jana Pelcová. Kvůli mizivému a „nikoho nezavazujícímu“ dosahu prý usnesení nemohlo ani zasáhnout do dobré pověsti společností. Sněmovna usnesení schválila v prosinci 2009 při projednávání zprávy vlády o aktuálním stavu v případu bytů OKD.

Místopředsedu sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka, který se v takzvané kauze bytů OKD angažuje, výrok soudu nepřekvapil. Udivila ho ústavní stížnost. „Sněmovna plnila svou úlohu, reagovala na mnoho žádostí a stanovisek občanů,“ řekl Zaorálek. Zdůraznil, že sněmovna nemůže vládu k ničemu nutit, jednalo se o výzvu, aby kabinet plnil svou roli. Kdyby RPG neplnila podmínku privatizační smlouvy o předkupním právu nájemníků na byty, nájemci by kvůli škodě mohli podle Zaorálka v budoucnu žalovat stát a domáhat se řádově miliard korun.

Kauza bytů OKD trvá přes rok

Spor o předkupní právo na bývalé byty OKD vypukl loni, když firma vypověděla závazek předkupního práva nájemníkům. Společnost RPG Industries finančníka Zdeňka Bakaly držela byty díky koupi společnosti Karbon Invest, která je získala v roce 2004 privatizací státního podílu v OKD. Ministerstvo financí letos v červenci oznámilo, že uspělo v arbitráži u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ohledně bývalých bytů OKD. Podle rozhodnutí prý mají nájemníci nadále předkupní právo za zvýhodněných podmínek. Společnost RPG Industries ovšem již v březnu oznámila, že se z arbitráže stahuje.

RPG Industries své odstoupení z arbitráže vysvětlila tím, že nevěří ve spravedlivý proces v České republice. Společnost zároveň vzala zpět svou loňskou výpověď závazku předkupního práva nájemníkům. Zároveň musí zaplatit pokutu 30 milionů korun, kterou v únoru dostala od ministerstva financí za to, že byty převedla do majetku dceřiné firmy RPG Byty.

Byty OKD
Zdroj: ČT24