Policie bude šetřit hospodaření nemocnice v Novém Jičíně

Ostrava - Loňským hospodařením krajské nemocnice v Novém Jičíně se bude zabývat policie, zařízení totiž v roce 2009 prohloubilo ztrátu na skoro 60 milionů korun. Skutečnou výši ale odhalil až druhý audit. Kvůli zkreslování hospodářských výsledků proto podalo trestní oznámení nové vedení nemocnice. Podle vedení Moravskoslezského kraje byla loni ztráta o 39 milionů vyšší, než stanovil původní audit.

Kvůli dlouhodobé ztrátě nemocnice už kraj na začátku letošního roku vyměnil jejího ředitele. Původní audit, podle něhož nemocnice loni hospodařila se ztrátou kolem 20 milionů korun, byl vydán s výstrahou a připomínkami. Také proto zadalo nové vedení nemocnice kontrolní audit, který prověřil veškeré účetní doklady, hlavně závazky a pohledávky, řekl hejtmanův náměstek Karel Konečný (KSČM).   

„Audit ukázal, že některé faktury vůbec nebyly zaúčtovány, u některých byly přepisovány splatnosti,“ tvrdí hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). Zároveň nemocnice vystavovala faktury za poskytnutou péči, která ale nebyla nasmlouvána s pojišťovnami ani proplácena, dodal náměstek.

Na základě zkušeností z novojičínské nemocnice, která byla loni jediným ztrátovým zařízením ze všech osmi krajských nemocnic, chce kraj do konce roku provést kontrolní audity i ve zbývajících sedmi. „Audity budou zaměřené právě na takzvané dohadné položky, na vykazování a evidenci závazků a pohledávek v souladu s účetními předpisy,“ upřesnil Konečný.