Vondra dál čistí resort, odvolal náměstka Perutku

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra ve snaze očistit resort od korupce pokračuje v personální obměně svého nejbližšího okolí. Dnes odvolal ekonomického náměstka Tomáše Perutku, který musel ministrovi vysvětlovat, zda se náhodou nedostal do střetu zájmů. Rodinný dům mu totiž stavěla firma podezřelá z manipulování veřejných zakázek právě na ministerstvu obrany. Vondra svůj krok zdůvodnil úsilím vytvořit na ministerstvu nový tým lidí. Perutku vystřídá Libor Tejnil.

Ve firmě H+V Praha působil jako jednatel úředník ministerstva obrany. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) se společnost měla dostávat pomocí nastrčených firem k armádním zakázkám. A právě stejná firma začala před třemi lety stavět dům náměstku Perutkovi. Když se celá věc provalila, ministr Vondra vyzval Perutku, aby doložil zdroje financování domu. Podezření ze střetu zájmů šetřila ministerská inspekce, ale k výsledkům se odmítá vyjádřit jako ministerstvo, tak samotný Perutka. „Já se k tomuto nechci vracet, to není můj problém. Mně jde skutečně o to, aby manažersky bylo ministerstvo postaveno tak, že se ty systémové změny podaří,“ říká sám Vondra.

Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý:

„Ministr Vondra musí provést analýzu, jaký vlastně management zdědil po ministru Bartákovi a předchozích ministrech, a musí vytvořit takový tým, který bude pro něj důvěryhodný.“

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Na Peroutkovu pozici přijde Libor Tejnil, který na ministerstvo nastoupil teprve v srpnu. Jde o další z řady změn, které mají podobný charakter - úředníky, kteří mají za sebou vesměs službu vojáků z povolání a po svléknutí uniformy pokračovali na ministerstvu, střídají lidé zvenčí. Zemětřesení se týká především ekonomické sekce. Z civilních náměstků zůstal jediný Jan Fulík. Ten se ale sám podílel na vyjednávání některých kontroverzních projektů, mezi něž patřil třeba nákup letadel CASA. „Dělám v současné době práci, na kterou jsem se v rámci státní správy připravoval 20 let a mám zájem v ní pokračovat,“ vyjádřil se pro ČT Fulík.