V Kolíně se škrtalo - Pekárek a Buřič na kandidátce ODS nebudou

Kolín - Starosta Kolína Jiří Buřič a místostarosta Roman Pekárek byli kvůli podezření z korupce vyškrtnuti z kandidátky ODS pro tamní komunální volby. Na svém neveřejném zasedání o tom dnes večer rozhodla oblastní rada občanských demokratů. Pekárek čelí obvinění, že si údajně řekl o milion korun jednateli stavební firmy Coss Petru Ličkovi za výhodný odprodej městských pozemků. Vyplývá to z nahrávky jednání, kterou v anonymním dopise obdržel deník Mladá fronta Dnes. Starosta Buřič opouští kandidátku kvůli podezření, že o úplatku věděl.

Podle předsedy oblastního sdružení ODS Milana Cabrnocha bylo dnešní večerní jednání klidné, věcné, stejně jako argumenty zúčastněných. Nad stažením obou mužů prý panovala shoda; členové oblastní rady podle něj dnes neposuzovali vinu či nevinu politiků, ale snažili se zachránit volební výsledek ODS v Kolíně. Roman Pekárek byl dvojka zdejší kandidátky.

ODS má podezření na účelové zveřejnění

„Pro mě je smutné to, že se muselo vyškrtávat, že oba dva nenašli tolik sebereflexe, aby z kandidátky sami odešli. Já jsem přesvědčen, že pokud je nahrávka autentická, tak to diskvalifikuje účastníky z jakéhokoli politického života,“ okomentoval případ místopředseda ODS Pavel Drobil. Pekárek se po jednání oblastní rady ke svému vyškrtnutí vyjadřovat nechtěl, již odpoledne však uvedl, že výsledek bude respektovat. Stejné stanovisko zaujal i starosta Buřič.

Drobil i Cabrnoch se shodli na tom, že celá událost vykazuje rysy účelové snahy poškodit ODS před volbami. „Je podivné, že vždy tyto kauzy vyplynou v okamžiku, kdy jsou nějaké volby. To je jedna rovina. Druhá rovina je, že kauza mohla znedůvěryhodnit kandidátní listinu Občanské demokratické strany v Kolíně. Je vidět, že naše strana má velmi dobré samočisticí mechanismy,“ uvedl Drobil.

Nahrávka zavařila i starostovi - věděl a nekonal

Zda Pekárek peníze opravdu převzal, z kompromitující nahrávky nevyplývá. ČT řekl, že žádný úplatek nevzal, ani ho nežádal. Uplácení odmítá i jednatel společnosti Lička. Firma Coss nicméně skutečně pozemky za 15 milionů korun od Kolína koupila. Ze zápisu jednání města navíc vyplývá, že se někteří zastupitelé divili, proč pozemky nebyly prodány za plánovaných 20 milionů. Smlouvu na prodej městských pozemků nikdy neviděli.

Zveřejnění nahrávky přitížilo i starostovi Buřiči. Ten ji totiž do rukou dostal již před dvěma měsíci, trestní oznámení podal až dva dny po rozhovoru s MF Dnes a šéfem ODS Petrem Nečasem. Ten celou událost jednoznačně odsoudil.