U České Bělé otevřeli nový silniční obchvat

Česká Bělá (Havlíčkobrodsko) - Na Havlíčkobrodsku dnes začal u České Bělé sloužit řidičům nový obchvat. Stavba silnice I/34 dlouhé 3,2 kilometru stála přes 400 milionů korun a trvala 2,5 roku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na ni dostalo evropskou dotaci, uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Kvůli obchvatu byl vybudován i most přes údolí potoka Bělá. Další stavby se ale na Vysočině nezahajují, protože na ně nejsou peníze. Čekat musejí i projekty s vydaným stavebním povolením.

Silnice I/34 vede z Českých Budějovic přes Havlíčkův Brod na Svitavy. V severní části Vysočiny je páteřní komunikací ve směru západ-východ. Průtah Českou Bělou byl obtížně průjezdný hlavně v zimě, na silnici se sklonem přes deset procent často vázly kamiony. Pro obyvatele okolních domů to znamenalo i zvýšenou zátěž hlukem a exhalacemi, uvedla Vápeníková.

O obchvatu České Bělé, kde žije 1 000 obyvatel, se mluvilo asi 40 let. „Zátěž dopravy už byla obrovská,“ řekl starosta Václav Jaroš. Centrem městyse projíždělo i 400 aut za hodinu a stávaly se tam nehody. „Pro kamiony to tu bylo hodně nebezpečné - z jedné strany prudké klesání, z druhé velké stoupání,“ poznamenal.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Informace o stavbě I/34 Česká Bělá - obchvat

Místo stavby: kraj Vysočina
Cena stavby: 401 mil. Kč bez daně
Délka: 3 235 m
Datum zahájení: 03/2008
Datum zprovoznění: 09/2010

zdroj: ŘSD

Obchvat se stavěl od března 2008, závěrečné úpravy budou dodělány do konce letošního roku. Přeložka začíná mezi Krátkou Vsí a Českou Bělou a končí za městysem ve směru na Ždírec nad Doubravou. Bělá je k obchvatu připojena třemi křižovatkami. Most přes údolí potoka Bělá je dlouhý 276 metrů a je nejvyšším přemostěním na silnicích I. třídy v kraji.

Stavba obchvatu stála 401 milionů korun bez DPH, evropská dotace pokryje až 85 procent nákladů. Na otevření této stavby u České Bělé naváže už za měsíc zprovoznění obchvatu Moravských Budějovic na Třebíčsku. Na silnici I/34 se chystají i další přestavby, například na křižovatce u obce Pohled před Havlíčkovým Brodem. V nejbližší době se ale žádné velké stavby na státních silnicích v kraji zahajovat nebudou, protože na ně nejsou peníze.

Čekat musí i pět už schválených projektů s vykoupenými pozemky a vydaným stavebním povolením. „Na Vysočině bohužel zřejmě dlouho žádnou stavbu nebudeme otevírat,“ uvedla ředitelka ŘSD kraje Vysočina Marie Tesařová. Na podzim se ještě otevře obchvat Oslavičky a další úsek silnice mezi Jihlavou a Třebíčí. Prioritou kraje je zahájit alespoň stavbu silnice mezi Jihlavou a Pelhřimovem.