TOP 09 v Liberci stáhne všechny své kandidáty do voleb a zruší místní organizaci

Praha – TOP 09 stáhne všechny své kandidáty do komunálních voleb v Liberci, vedení strany chce také do 1. října zrušit tamní organizaci. Vedení strany tak reagovalo na spory uvnitř liberecké organizace, které vyvrcholily tím, že její zmocněnec vyškrtl tři své rivaly z kandidátky, včetně jejího lídra Luďka Nečesaného. Jenomže strana už v pondělí odvolala samotného zmocněnce, tuto informaci ovšem nestihla na magistrát doručit včas, a tak je odvolání kandidátů legální. Kalousek na to už dříve reagoval tím, že TOP 09 nebude „nabízet voličům shnilé jablko“ a raději podpoří svého partnera Starosty a nezávislé. Ani ti ovšem v Liberci samostatnou kandidátku nepostavili.

Místopředseda strany Miroslav Kalousek po jednání výkonného výboru vysvětloval, že vnitřní spory uvnitř liberecké organizace poškozovaly pověst strany. „Důvodem zrušení místní organizace Liberec a stažení kandidátky je naprosto nepřijatelné chování, které vyústilo v naprosto nepřijatelný a svévolný krok volebního zmocněnce Karla Forejta, který však je bohužel ze zákona platný,“ podotkl Kalousek. Voličům v Liberci se prý strana omlouvá, za této situace ale podle Kalouska vedení strany nemohlo garantovat, že bude pod Ještědem skutečně kandidovat TOP 09. 

Odvolaný lídr kandidátky TOP 09 Luděk Nečesaný:

„Určitě je zájem mít v Liberci městskou organizaci. O tom, zda opravdu vznikne, ale budeme jednat až po volbách. Nejprve je třeba, aby se situace uklidnila a horké hlavy vychladly.“

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Tento krok ovšem přišel pozdě a strana už nemůže svou kandidátku stáhnout úplně. Výkonný výbor proto uložil nové zmocněnkyni, aby odvolala všechny zbylé kandidáty TOP 09 v Liberci. Strana tak v nabídce libereckým voličům zůstane, ale jen jako „prázdná množina“, vysvětlil Kalousek. 

Celý spor ovšem vidí jinak bývalé vedení liberecké TOP 09. Odvolaní straníci tvrdí, že chtěli stranu chránit před lobbisty, kteří ji tlačí do spolupráce s tamní ODS. „Akt pana Forejta bereme jako poslední možnost, jak zamezit těmto nepravostem. (…) Jsme přesvědčeni, že toto jediné bylo straně TOP 09 i voličům v Liberci ku prospěchu,“ uvádí v tiskovém prohlášení odvolané vedení.

V květnových volbách „topka“ v Liberci vyhrála

TOP 09 by na základě výsledků voleb do sněmovny patřila v Liberci mezi favority. V květnových volbách porazila dosud vždy vítězné občanské demokraty, když její kandidáty podpořilo 23,07 procenta voličů. ODS dalo hlas 21,29 procenta lidí a třetí ČSSD získala v krajském městě 19,18 procenta hlasů. 

Vedení strany chce podpořit svého partnera Starosty a nezávislé. Jenomže ani toto sdružení v Liberci vlastní kandidátku nepostavilo a pro změnu podporuje kandidátku Liberec občanům, jejímž lídrem a kandidátem na primátora je liberecký zastupitel Jiří Šolc. Na kandidátce jsou i bývalí členové Strany pro otevřenou společnost, zelení, lidovci nebo starosta libereckého obvodu Vratislavice a bývalý člen ODS Lukáš Pohanka.